• Gemeente Leiden
  • Jaren dertig woning

Als zelfs een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het toch overal?

Wubbo Ockels , Astronaut en oprichter De Groene Grachten

Leiden is een geweldig mooie stad, met veel historische panden. Daar zijn we trots op. We zien steeds eigenaren van deze panden die aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun woning. En dat vind ik als wethouder energietransitie goed nieuws. Om het eenvoudiger te maken, delen we voorbeelden van verschillende panden. Ik hoop dat het ook u inspireert en dat we straks kunnen zeggen: Leiden heeft enorm duurzame historische panden en daar zijn we trots op!

Fleur Spijker , Wethouder Duurzame Verstedelijking, Ruimte & Wonen

Helemaal hip! Een groen dak op een historisch pand in Leiden.

Anne Marieke Schwencke , Vrijwilliger Energiek Leiden

Monumenten zijn voor een belangrijk deel al duurzaam en waar ze dat niet zijn ziet de RCE volop ruimte voor verbetering. Maar het blijft altijd maatwerk.

Ir. Mark Stappers , Specialist bouwfysica, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Onze historische stad telt veel monumenten en oude gebouwen. In de duurzaamheidsagenda van Leiden is daarom specifiek aandacht voor dit erfgoed. Het duurzaam maken van historische panden vraagt een zorgvuldige aanpak en maatwerk. We merken dat steeds meer huiseigenaren aan de slag gaan met verduurzaming van hun gebouw. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Ilse Koreman , Voormalig projectleider duurzame monumentenzorg

Dankzij de nieuwe dubbele beglazing en de vervanging van de oude gasboiler kon de gaskraan in ons monumentale pand een slag verder dicht. Twee vliegen in één klap; sterk verbeterde thermische isolatie, maar ook een merkbare en zeer gewenste afname van de geluidsoverlast vanaf de straat en het water.

Familie Overweg , Keizersgracht

Wij hebben ons Rijksmonument uit 1657 verduurzaamd. We zijn begonnen met De Groene Menukaart. Vervolgens heeft De Groene Grachten een uitstekend advies geleverd en inzichtelijk gemaakt wat mogelijk is, hoe duurzaam het is en hoe rendabel het is. Ook boden ze hulp bij de vergunningsaanvraag bij de gemeente. We zijn zeer tevreden met het resultaat!

Karin Kersten , Directeur Facility Management en Manager van het Jaar, ABN AMRO