• Gemeente Maastricht
  • Woonhuis

Gratis energiescans voor monumentale woonhuizen in Limburg

De Provincie Limburg helpt in samenwerking met Monumentenwacht Limburg en De Groene Grachten eigenaren van woonhuis monumenten in Limburg met verduurzamen Zij kunnen nu een gratis Duurzaam Monumenten-advies aanvragen om inzicht te krijgen in de duurzame kansen voor hun woning. Voor wie al een adviestraject doorlopen heeft wordt maatwerkondersteuning geboden.

De scan wordt uitgevoerd door een Duurzame Monumenten-adviseur, DuMo-adviseur, met ervaring en deskundigheid op het gebied van verduurzamen van historische gebouwen. Tijdens een woningopname worden de technische mogelijkheden onderzocht en de wensen van de bewoners besproken. De bevindingen worden uitgewerkt in een helder adviesrapport waarbij de volgende thema’s aan bod komen: quick wins, isolatie en ventilatie, verwarming, elektriciteit en water & groen. Naast de duurzame kansen geeft het rapport ook inzicht in de juridische kaders en actuele regelingen voor financiering en subsidies.

Wie eerder al een energieadvies heeft laten uitvoeren komt in aanmerking voor maatwerkondersteuning. U kunt hierbij denken aan sparsessies over specifieke verduurzamingsonderdelen, opstellen van offertespiegels, ondersteuning bij vergunningaanvragen en informatie vergaren over verschillende subsidie- en financieringstrajecten.

Dankzij de energiescan en ondersteuning kunnen monumenteigenaren hun energiekosten verlagen en de kwaliteit van hun woning verbeteren. Zeker in tijden van stijgende energieprijzen is dit een welkome hulp bij verduurzaming.

Monumenteigenaren kunnen zich tot 16 september 2022 aanmelden via de website van Monumentenwacht Limburg. Er is beperkt budget dus wees er snel bij. Meld je hier aan: www.monumentenwachtlimburg.nl/duurzaamheid/

Deze ondersteuning bij het verduurzamen van uw woonhuis monument wordt u aangeboden door Provincie Limburg in samenwerking met Monumentenwacht Limburg en De Groene Grachten. Zolang er budget is, dankzij de Europese ELENA-subsidie, zijn er voor u geen kosten aan verbonden.

Gepubliceerd op
6 juli 2022

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Een duurzame Open Monumentendag

Open Monumentendag 2022 in het teken van duurzaamheid!

Bent u benieuwd hoe monumenten in de praktijk worden verduurzaamd? Dan heeft u nu de kans! Dit jaar staat Open Monumentendag, op 10 en 11 september, in het teken van duurzaamheid. Dé kans om eens bij een duurzaam monument binnen te kijken. 

Lees verder

10 bespaartips

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Aangezien niet iedereen de middelen heeft om een investering te doen, geven wij tien energiebespaartips die makkelijk te implementeren zijn in ieder pand.

Lees verder

(hybride) Warmtepomp wordt de norm

Als je CV-ketel het begeeft, dan wordt er vaak gedacht om direct een nieuwe (traditionele) ketel terug te plaatsen. Vanaf 2026 is dat, als het aan het kabinet ligt, verleden tijd. Dan worden hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen. Bij vervanging van je cv-installatie zal je moeten overstappen naar duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

Lees verder