• Gemeente Pekela
  • Woonhuis

Over ons

Over De Groene Menukaart

De Groene Menukaart is er voor u als bewoner of gebruiker van vooroorlogse, monumentale en beschermde panden. Monumenteneigenaren denken vaak dat hun pand niet duurzamer kan en mag. Of ze raken verstrikt in het web van regelgeving en financiering. Daarom biedt De Groene Menukaart één plek voor inzicht in techniek, regelgeving, financiering en de mogelijke energiebesparing. Kortom het startpunt voor verduurzaming!

De Menukaart is opgebouwd uit een aantal stappen die u helpen bij het proces van duurzame verbeteringen. Dit zijn:

  1. Bekijk de mogelijkheden: informatie over isoleren, ventileren, elektriciteit, verwarmen en water & groen. 
  2. Advies: Succesvolle renovatie start met goed advies. Hier leest u wat u van een goed advies mag verwachten en hoe u een goede adviseur selecteert. 
  3. Financiering: wij hebben alle actuele subsidies en financieringen voor u op een rij gezet. 
  4. Uitvoering: Hier leest u alles wat u moet weten voor u aan de slag gaat met vergunningen, offertes en de uitvoering. 
  5. Inspiratie: Doe inspiratie op met de ervaringsverhalen van andere monumenteneigenaren.  

 

De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten en is ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en diverse gemeenten en provincies.  

 
 

De Groene Menukaart Provincie Groningen

Deze Menukaart is bedoeld voor eigenaren van een historisch erfgoedpand binnen de provincie Groningen. Deze website biedt de juiste informatie om historische panden op een goede manier te verduurzamen. Zo kunt u zich uitgebreid informeren over welke type maatregelen er mogelijk zijn en een beeld vormen van al uw wensen.

Groningen is een prachtige provincie met een rijke historie. Erfgoed is een tastbaar overblijfsel uit het verleden en draagt voor een belangrijk deel bij aan de uitstraling, de identiteit, en de kwaliteit van haar omgeving. Erfgoed zorgt ervoor dat de historie van de provincie Groningen zichtbaar is en ervaarbaar blijft.

Erfgoed is niet alleen de link met ons verleden, maar erfgoed draagt ook bij aan de kwaliteit van onze omgeving in de toekomst. Erfgoed wordt vaak duurzaam genoemd vanwege hun lange levensduur. Toch is het ook belangrijk om erfgoed toekomstbestendig te maken en dus op verantwoorde wijze comfortabeler en (waar mogelijk) energiezuiniger te maken. Door middel van goede voorbeelden, onder andere in deze Menukaart, en advies op maat wil het Erfgoedloket Groningen, Steunpunt Cultureel Erfgoed Groningen en het Energieloket Groningen, in samenwerking met de Monumentenwacht Groningen eigenaren en gebruikers helpen bij verduurzaming van hun pand.

Om u zo breed mogelijk van dienst te kunnen zijn, vindt u op onze Menukaart drie gebouwtypen: een grote boerderij, een ‘krimpentype’ en een stadswoning. Heeft u naar aanleiding van deze Menukaart nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie? Neem eens een kijkje in de publicaties van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, zoals de brochure ‘Vensterglas’ en Libau, via Erfgoedloket Groningen. Ook interessant zijn de richtlijnen van stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg.

De Groene Grachten 

“Als zelfs een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het toch overal!”. Met deze woorden richtten Wubbo Ockels en Suze Gehem De Groene Grachten in 2012 op. 

De Groene Grachten dankt haar naam aan haar allereerste project op de Amsterdamse Prinsengracht. In 2012 werd samen met 15 partners gewerkt aan de verduurzaming van zes grachtenpanden. Inmiddels beperken we ons al lang niet meer tot de grachten van Amsterdam, maar zijn we overal in het land actief. Wij helpen u met het verduurzamen van uw woning, kantoor, molen, kerk, boerderij of ander monumentaal pand. Dat doen we met onafhankelijk advies en begeleiding bij de uitvoering. 

In de afgelopen jaren werkte De Groene Grachten aan het verduurzamen van honderden projecten. Enkele voorbeelden zijn de Zaanse Schans, Paleis Soestdijk, studentenvereniging L.A.N.X., Koninklijk Instituut voor de Tropen en Green Light District.

Lees meer over De Groene Grachten