• Gemeente Pekela
  • Woonhuis

Over ons

Over De Groene Menukaart

Mag je zonnepanelen op het dak van de kerk leggen? Hoe reken je af met vocht en tocht in een monumentale woning? Kun je een oude stolpboerderij met een warmtepomp verwarmen? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen vind je op De Groene Menukaart.

Dit is hét startpunt als je als eigenaar of gebruiker van een historisch gebouw, een monument of een beschermd stads- of dorpsgezicht aan de slag wil met energiebesparing en verduurzaming. Dit begint met een ontdekkingstocht langs 100 duurzame maatregelen. Je leest wat de maatregelen opleveren en wat er nodig is om ze uit te voeren. Zo geven we inzicht in de duurzame kansen, de regelgeving en actuele subsidies. Kortom, start vandaag nog met het maken van een duurzaam plan voor jouw historische pand.

De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten. In samenwerking met tientallen partners, waaronder gemeenten en het Nationaal Restauratiefonds wordt het platform voortdurend aangevuld met subsidies, financieringen en regelgeving. Zo is De Groene Menukaart hét centrale startpunt voor het toekomstklaar maken van uw monument.

En dat monumenten duurzaam kunnen worden, dat laten Wim en Lies zien! Bekijk hier het filmpje voor inspiratie: https://www.youtube.com/watch?v=oYaJoKZYVc4

 

 

De Groene Menukaart Provincie Groningen

Deze Menukaart is bedoeld voor eigenaren van een historisch erfgoedpand binnen de provincie Groningen. Deze website biedt de juiste informatie om historische panden op een goede manier te verduurzamen. Zo kunt u zich uitgebreid informeren over welke type maatregelen er mogelijk zijn en een beeld vormen van al uw wensen.

Groningen is een prachtige provincie met een rijke historie. Erfgoed is een tastbaar overblijfsel uit het verleden en draagt voor een belangrijk deel bij aan de uitstraling, de identiteit, en de kwaliteit van haar omgeving. Erfgoed zorgt ervoor dat de historie van de provincie Groningen zichtbaar is en ervaarbaar blijft.

Erfgoed is niet alleen de link met ons verleden, maar erfgoed draagt ook bij aan de kwaliteit van onze omgeving in de toekomst. Erfgoed wordt vaak duurzaam genoemd vanwege hun lange levensduur. Toch is het ook belangrijk om erfgoed toekomstbestendig te maken en dus op verantwoorde wijze comfortabeler en (waar mogelijk) energiezuiniger te maken. Door middel van goede voorbeelden, onder andere in deze Menukaart, en advies op maat wil het Erfgoedloket Groningen, Steunpunt Cultureel Erfgoed Groningen en het Energieloket Groningen, in samenwerking met de Monumentenwacht Groningen eigenaren en gebruikers helpen bij verduurzaming van hun pand.

Om u zo breed mogelijk van dienst te kunnen zijn, vindt u op onze Menukaart drie gebouwtypen: een grote boerderij, een ‘krimpentype’ en een stadswoning. Heeft u naar aanleiding van deze Menukaart nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie? Neem eens een kijkje in de publicaties van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, zoals de brochure ‘Vensterglas’ en Libau, via Erfgoedloket Groningen. Ook interessant zijn de richtlijnen van stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg.

De Groene Grachten 

De Groene Grachten is adviseur en procesbegeleider in het verduurzamen van historische gebouwen, variërend van kerken tot theaters en van musea tot hotels. Onze reis begon in 2012 op initiatief van Wubbo Ockels en Suze Gehem met de verduurzaming van de meest uitdagende monumenten. Ons motto is: "Als verduurzamen hier kan, dan kan het toch overal!"

Inmiddels hebben we ons ontwikkeld tot expert op het gebied van energiebesparing, duurzaamheid en circulariteit. We werken aan historische gebouwen en gebieden in binnen- en buitenland. We geven advies, begeleiden de uitvoering en ontwikkelen slimme tools om de verduurzaming te versnellen. Kennisdelen en leren zit in ons DNA. Vol energie en lef zetten we ons in voor een duurzame toekomst van ons erfgoed.

In het afgelopen decennium hielp De Groene Grachten 1.300 monumenteigenaren bij de verduurzaming van hun pand, waaronder iconische locaties zoals Carré en het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Daarnaast hebben nog eens 15.000 eigenaren een duurzaamheidsplan ontvangen via onze digitale tools. En we zijn nog lang niet klaar. Onze ‘Big Hairy Audacious Goal’ is om alle 140.000 monumenten in Nederland van een duurzaam plan te voorzien. Vanuit deze droom heeft De Groene Grachten het platform van “De Groene Menukaart” ontwikkeld.

Kijk voor meer informatie over De Groene Grachten op: www.degroenegrachten.nl