Wist je dat de Groene Menukaart speciale versies heeft voor sommige gemeenten?

Gas en Elektriciteit

Benieuwd hoe u kunt besparen zonder te verbouwen? Ga dan aan de slag met quick wins voor gas en elektriciteit. Er zijn een hoop eenvoudige opties waarmee u direct werkt aan een lagere energierekening en die uw pand een stuk comfortabeler maken. Een grote verbouwing is dus niet altijd nodig.

Energieverbruiksmanager

Wanneer verbruik ik veel energie en met welke apparaten? Hier geeft een energieverbruiksmanager inzicht in. Dit inzicht maakt energie besparen makkelijker en leuker, want het effect is meteen zichtbaar. Systemen variëren van een schermpje aan de muur tot websites en apps. Vaak ziet u real-time het energieverbruik dalen als u bijvoorbeeld de verwarming lager zet of de verlichting uitdoet. In enkele gevallen moet u in het bezit zijn van een slimme meter. Met een energieverbruiksmanager kunt u 5 tot 10% besparen op uw totale energieverbruik.

Tip

Vervang energieslurpers

Het vervangen van oude apparatuur door een nieuwe, energiezuinige versie levert vaak veel op. Een warmtepompdroger met label A+++ Op veel apparaten zit een energielabel. Een energielabel, dat verplicht is volgens de Europese Unie, laat zien of het apparaat zuinig is met energie. A+++ is hierbij het beste en D het slechtst. verbruikt al snel 75% minder energie dan een gemiddelde C-label luchtafvoerdroger. Op jaarbasis kunt u hierdoor tot wel 40 euro besparen op de energierekening. Daarnaast kan er een aantal grootverbruikers in uw pand aanwezig zijn waar u bewust mee om kunt gaan of de noodzaak ervan kunt heroverwegen. Een lijst van “energieslurpers” kunt u vinden op de website van Milieu Centraal. Geen zin om te investeren? Deze apparatuur kun je vaak ook leasen.

Tip

Wassen zonder waste

Oude huishoudelijke apparaten zijn vaak echte energieslurpers. Zeker oude wasmachines gebruiken meer energie en water dan nodig is. Een nieuwe, energiezuinige en betrouwbare wasmachine is een flinke investering. Bij circulair wassen least u de wasmachine van een bedrijf. U betaalt alleen een klein bedrag per maand en per wasbeurt. Het onderhoud en de goede werking van de machine wordt door het bedrijf gewaarborgd. Bovendien wordt er voor gezorgd dat de machines recyclebaar zijn, waardoor de witgoedafvalberg afneemt. Zo wast u goedkoop, schoon en doet u mee aan de circulaire economie.

Tip

Zet apparaten echt uit

Stand-by verbruik kost een gemiddeld huishouden per jaar zo’n 450 kWh Stroom wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Dit is het gemiddelde verbruiksvermogen binnen een uur. . Daarvan is 60% te voorkomen door de apparaten écht uit te zetten. Zo kan een gemiddeld huishouden tot wel 70 euro per jaar besparen op energiekosten. Zet bijvoorbeeld de televisie met randapparatuur eenvoudig uit via een stekkerdoos met aan/uit schakelaar. Voorbeelden van sluipverbruikers zijn: de decoder voor digitale tv, de computer met printer, de warmhoudstand van het koffieapparaat, audioapparatuur en de miniboiler.

Tip

Stand-by killer 

Met de stand-by killer gaat u zogenoemd sluipverbruik tegen, dat is energieverbruik door apparaten die in de stand-by modus staan. Door een stand-by killer tussen apparaat en stopcontact te schakelen, stopt u dit sluipverbruik volledig. Deze kleine ingreep kan al een behoorlijk effect hebben op de energierekening.

Tip

Isoleer cv-leidingen

Verwarmingsleidingen verliezen vaak veel warmte. Door deze leidingen te isoleren in de onverwarmde ruimtes, zoals kruipruimtes, cv-kasten en de vliering, wordt de warmte alleen daar waar gewenst is afgegeven. Dit bespaart op jaarbasis tot 2 euro (= 3 m3 gas) per meter geïsoleerde verwarmingsleiding. Vaak kunt u leidingen eenvoudig zelf isoleren, maar de leidingen moeten wel goed toegankelijk blijven. Het is belangrijk om de drinkwaterleidingen niet te isoleren, om risico op legionella te voorkomen.

Tip

Tips voor verwarmen

Door gericht plekken in uw pand te verwarmen, wordt niet iedere keer het gehele pand verwarmd. Dit kan door het toevoegen van een klokthermostaat en afzonderlijke thermostaatbedieningen. Houd ook deuren (of zolderluiken) gesloten om de warmte vast te houden en om te voorkomen dat vocht condenseert in onverwarmde ruimtes. Vergeet niet de onverwarmde ruimtes met buitenlucht te ventileren om problemen met vocht te voorkomen. Gericht verwarmen kan in een ongeïsoleerd, historisch pand oplopen tot een besparing van wel 520 euro per jaar.

Tip

Thermostaat

Door de thermostaat een graad lager te zetten, bespaart u zo’n 5-10% op het gasverbruik voor verwarming per jaar. Deze besparing kan jaarlijks oplopen tot gemiddeld 50 euro. Lees hier meer bespaartips.

Tip

Inregelen van de cv

Door een goede afstelling van de cv-ketel bespaart u op de energierekening. Een deel van de afstelling kunt u zelf regelen. Zo kunt u de temperatuur voor warm tapwater bij een combiketel verlagen. Houd deze wel boven de 60 graden, bij lagere temperaturen kan legionella ontstaan. De cv-keteltemperatuur kan vaak verlaagd worden naar 80 graden. Voor groter onderhoud is het raadzaam om een installateur in te schakelen. Kijk voor meer details hier.

Tip

Dikke gordijnen en luiken

Het ophangen van dikke gordijnen kan zorgen voor veel minder warmteverlies via het raam. Dit geldt ook voor het sluiten van luiken aan de buitengevel; een eeuwenoude truc. Luiken aan de binnenzijde kunnen zorgen voor oppervlaktecondensatie van het glas. In woningen met historische kozijnen en ramen kan u op jaarbasis zo tot 180 euro besparen. Tegenwoordig zijn er overigens ook speciale isolerende (rol)gordijnen die warmteverlies door ramen nog meer beperken.

Tip

Radiatorfolie

Bij radiatoren gaat veel warmte verloren richting de buitenmuren of ramen. Door radiatorfolie te plaatsen op de achterkant van de radiator of op de muur erachter, straalt de warmte weer naar binnen. Radiatorfolie bespaart gemiddeld 30 euro per jaar in historische panden. Deze kleine investering beperkt het warmteverlies door de direct aangrenzende gevel tot wel 80%.

Tip

Radiatorventilator

Radiatorventilatoren verbeteren het afgiftevermogen van radiatoren en daarmee het comfort in uw woning. Deze ventilatoren brengen warmte van een radiator versneld de ruimte in, welke gelijkmatig wordt verdeeld. De ventilatoren zijn gemakkelijk te plaatsen onder of bovenop de radiator en zijn geschikt voor verschillende type radiatoren en convectoren. Via een sensor worden de ventilatoren ingeschakeld zodra de radiator warm begint te worden. Het stroomgebruik is zeer laag en u kunt tot wel 20% besparen op uw gasgebruik.

Tip

Ledlampen

Eenvoudig energie besparen begint bij uw verlichting. Tot wel 15% van het totale elektriciteitsverbruik in huis gaat op aan verlichting. Door gloeilampen te vervangen door ledlampen kunt u aanzienlijk besparen. Ledlampen zijn er al in vele soorten, maten en kleuren. Er zijn dimbare typen verkrijgbaar en ze hebben geen opstarttijd zoals spaarlampen.

Tip

Geïsoleerde brievenbus

Het klinkt misschien gek, een geïsoleerde brievenbus, maar met een reguliere brievenbus gaat veel warmte verloren via de opening in de deur. Vaak zijn er wel al borstels aan de binnenzijde geplaatst om tocht te voorkomen, echter er gaat dan nog steeds veel warmte verloren. Tegenwoordig zijn er ook brievenbussen die uitgevoerd zijn met in beide kleppen kierdichting en een geïsoleerde buitenklep. Dit scheelt tocht en houdt de warmte binnen.

Tip

Loading...