Warmteafgifte

In de meeste panden wordt warmte verspreid via leidingen en radiatoren. Maar dat is slechts één van de vele mogelijkheden. Het kan bijvoorbeeld ook in vloeren en wanden, en met infraroodpanelen. Bij oudere panden moet u wel goed opletten dat een nieuw systeem de waardevolle delen van het interieur of constructie niet aantast. Daarnaast vereisen energiezuinige systemen vaak betere isolatie om een hoog rendement te halen.

Ultralagetemperatuurverwarming

Ultralagetemperatuurverwarming, ook wel ULT-verwarming, capillaire verwarming of klimaatmatten genoemd, kent hetzelfde principe en dezelfde voor- en nadelen als lagetemperatuurverwarming. Het grote verschil is echter dat de buisjes van ULT-verwarming een kleinere doorsnede hebben (maximaal 10 mm) en van kunststof zijn gemaakt, in plaats van koper. Door deze fijne structuur kan de temperatuur rond de 30 graden gehouden worden. ULT-verwarming wordt geleverd in kant-en-klare klimaatmatten die zowel in de vloer als in de wanden en het plafond verwerkt kunnen worden. Dit is vaak een grote uitdaging bij panden met historische waarde.

Tip

Circulatiepomp (A label)

Heeft u vloerverwarming en/of radiatoren? Dan is de kans groot dat u nog een oude B- of C-label circulatiepomp heeft. De circulatiepomp zorgt onopvallend – je hoort hem nauwelijks – voor het rondpompen van (heet) water. De pomp werkt op dezelfde snelheid gedurende het hele jaar. Het energieverbruik telt daarmee aardig op; tot soms wel 5-10% van het totale energieverbruik. Een A-label pomp heeft drie verschillende standen en de pomp past zijn snelheid aan afhankelijk van het benodigde vermogen. Hierdoor kan veel in energiekosten worden bespaard. Zeker als uw circulatiepomp binnenkort aan vervanging toe is, zal het lonen om te kijken naar een moderne A-label pomp.

Tip

Vervang radiatoren door convectoren

Is uw radiator toe aan vervanging en zijn lage temperatuur radiatoren nog geen optie? Overweeg deze dan te vervangen met convectoren. Met convectiewarmte wordt indirect verwarmd. Koude lucht wordt aangezogen onderaan de convector en stijgt op doordat het wordt verwarmd. Convectoren zijn vaak kleiner dan radiatoren, warmen de ruimte sneller op en in sommige varianten kunnen convectoren daarnaast ook koelen. Naast de normale convectoren zijn er ook nog lage temperatuur convectoren die tot een besparing van 25% op de energierekening kunnen leiden.

Tip

Loading...