Water

In Nederland hebben we de luxe van veel water, en het water is ook nog goedkoop. Besparen op water lijkt dus minder belonend. Bedenk wel dat het ook energie kost om water te zuiveren. En heeft u wel eens nagedacht hoeveelheid drinkwater u door het toilet spoelt? Ook kost het verwarmen van water veel energie, bijvoorbeeld wanneer u een douche neemt. Verstandig omgaan met water is daarom belangrijk voor het milieu.

Doorstroombegrenzer

Met een doorstroombegrenzer verbruikt u ongemerkt minder water tijdens bijvoorbeeld het handen wassen. Zonder dat u op comfort inlevert bespaart u zo (warm) water bij de wastafelkraan. Bij de keukenkraan kan de doorstroombegrenzer als minder praktisch worden ervaren omdat het vullen van een emmer of kookpan dan langer duurt. Veel kranen hebben al een doorstroombegrenzer, en anders zijn ze voor een paar euro aan te schaffen. Dit heeft u in één jaar terugverdiend, een echte ‘quick win’ dus.

Tip

Waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop verbruikt u minder warm water zonder dat u op comfort inlevert. Het verkleint de doorstroming en voegt lucht toe aan het water. Hierdoor ervaart u een normale krachtige straal. Ook een regendouche of een andere luxe douche hoeft niet per se water verspillend te zijn, mits deze volumestroomklasse S De volumestroomklasse zegt iets over de hoeveelheid water dat per minuut door de douchekop heen stroomt. of hoger heeft. Daarnaast bestaat de ‘mistdouche’ met een douchekop die zorgt voor een nevel en extreem water bespaart. Een goed idee in combinatie met een warmtepomp. Een gemiddeld huishouden bespaart zo eenvoudig tot 45 euro per jaar. Maar ook forten met een overnachtingsmogelijkheid kunnen hier flink mee besparen.

Kijk hier voor meer handige tips.

Tip

Regenton

Regenwater kan goed worden hergebruikt om het groen rondom het fort te besproeien. Jaarlijks wordt in een Nederlandse tuin gemiddeld zo’n 1300 liter schoon drinkwater gebruikt voor planten en gazon, moet u voorstellen wat het verbruik is voor een heel fortterrein. Met de regenton bespaart u drinkwater en maakt u gebruik van een voor de hand liggende natuurlijke bron. De regenton kan ook worden uitgevoerd als een ondergrondse tank, maar dan is een pomp nodig.

Kijk hier voor meer informatie over de regenton.

Tip

Zelf verbouwen groente/ kruiden

Steeds meer mensen verbouwen hun eigen groenten en kruiden. Dit is niet alleen duurzaam, maar ook heel leuk om te doen. Er zijn veel verschillende groenten en kruiden, die makkelijk te verbouwen zijn en dus weinig aandacht vragen. Het lokaal verbouwen van groenten bespaart CO2 doordat het voedsel niet getransporteerd hoeft te worden en omdat het CO2 uit de lucht bindt tijdens het groeien. Kortom een leuke, eenvoudige manier of uw fort groener te maken. Een eigen groentetuin is vooral interessant voor forten met een horecafunctie. Overigens maken veel forten hier al gebruik van, zoals het Vuurtoreneiland, Fort 1881, Werk aan de Korte Uitweg, Slot Loevestein en Fort Lunet IV.

Tip

Loading...