Ventilatie

Ventilatie is heel belangrijk voor een pand. In oudere panden gebeurt dit vanzelf via gaten en kieren. Zo wordt op natuurlijke wijze het binnenklimaat en de vochthuishouding op orde gehouden. Maar we willen kieren graag dichten om tocht en kou te voorkomen. Mogelijke gevolgen hiervan zijn een slechter binnenklimaat én houtrot. Dan moet er dus opnieuw aan ventilatie worden gedacht. Dit kan op natuurlijke en/of mechanische wijze.

Tip: bij alle vormen van ventilatie dienen kanalen open te staan en filters schoon te zijn. Als filters niet schoon zijn, blaast u als het ware ‘vieze’ lucht uw pand in. Bovendien heeft een vervuild (balans)systeem een lagere capaciteit en verbruikt het meer elektriciteit.

 • Aandachtspunt

  Ventilatieroosters kunnen voor tocht zorgen bij harde wind. Een oplossing is winddrukgeregelde roosters. Deze gaan afhankelijk van de wind automatisch meer dicht of open. Hierdoor kunnen de roosters ook bij harde wind open blijven en neemt het warmteverlies af.
 • Tip

  Er bestaat ook mechanische afvoer met een CO2 Koolstofdioxide, één van de broeikasgassen. of vochtsensor (vraaggestuurde ventilatie). Zo wordt de ventilatie hoger gezet wanneer de waarden niet voldoen of lager wanneer dat kan. De ventilatie is beter afgestemd op de behoefte en dat kan energie besparen.

  Tip

  Het omgekeerde systeem – mechanische toevoer met natuurlijke afvoer – is (technisch) ook mogelijk. Maar dit wordt gevoelsmatig als minder prettig ervaren dan de combinatie met natuurlijke toevoer. Zodoende wordt het nauwelijks toegepast.

  Tip

  Hierboven spreken we over een centraal systeem, maar er bestaan ook decentrale systemen. Hierbij hoeven geen kanalen vanaf een centrale ventilatie-unit te worden aangelegd, maar wordt per vertrek een ventilatie-unit geplaatst. Elke ventilatie-unit moet wel een gevel-doorvoer hebben, wat niet altijd is toegestaan bij monumenten.
 • Aandachtspunt

  Warmte-terug-winning is in de zomer natuurlijk niet nodig; een zogeheten ‘bypass’ kan voorkomen dat het dan te warm wordt binnen. Zeker niet alle Nederlandse huishoudens met balansventilatie blijken een bypass te hebben!
Loading...