• Gemeente Leiden
 • Woonhuis

Persoonlijk Advies

Enthousiast geworden over verduurzaming? Zet dan de volgende stap: een advies op maat. Met een adviesrapport weet u wat u kunt laten uitvoeren en hoe u dat aanpakt.

Wilt u alvast aan de slag, bekijk dan de Zelfscan Duurzaam MonumentDe online Zelfscan geeft een compleet overzicht van de duurzame mogelijkheden. De scan stelt u een aantal vragen over het pand en de situatie en filtert zo de mogelijke maatregelen. Net als op De Groene Menukaart krijgt u inzicht in de kosten en wat het u kan opleveren, zoals de energiebesparing, comfortverbetering en milieu-impact.  

Start de Zelfscan hier

Adviseur kiezen: waar kunt u op letten?

Wanneer u een historisch pand gaat verduurzamen, is het aan te raden iemand met kennis van monumenten en verduurzaming in de arm te nemen. Een compleet advies geeft, naast inzicht in de technische haalbaarheid, ook inzicht in de juridische en financiële mogelijkheden voor uw situatie. U kunt denken aan de volgende punten:

 • Inzicht in welke maatregelen voor uw pand geschikt zijn; 
 • Voordelen en aandachtspunten van de geadviseerde maatregelen op een rij;
 • Diverse scenario’s richting aardgasvrij;
 • De investering, terugverdientijd en besparing op energielasten;
 • De verwachte besparing op uw elektriciteits- en gasverbruik;
 • Wat belangrijk is voor behoud van de historische waarde van het pand;
 • Welke vergunningen u nodig heeft;
 • Financieringsmogelijkheden en eventuele subsidies.


Hoe pak ik dit aan?

Het begint met het vinden van een goede adviseur. Kies voor een adviesbedrijf dat zowel kennis heeft van verduurzaming als van historisch waardevolle panden. Waar u bijvoorbeeld op kunt letten bij het selecteren van een partij:

 • Onafhankelijke partij;
 • Kennis van historische panden én verduurzaming;
 • Vraag om maatwerk; een oplossing voor uw specifieke situatie;
 • Een integraal advies; verschillende duurzame toepassingen tegen elkaar afgezet; en de onderlinge afhankelijkheid van maatregelen overwogen;
 • Detailniveau; laat de maatregelen in juridisch, financieel en technisch detail uitwerken. 


Bezoek de SpecialistenWijzer van het Restauratiefonds om een geschikte adviseur te vinden.

Nadat u een adviseur heeft gekozen komt deze langs voor opname van uw pand. De adviseur brengt tijdens het bezoek het hele pand in kaart en zal vragen stellen over het gebruik en verbouwhistorie. Het helpt als u vooraf al zoveel mogelijk informatie heeft verzameld. U kunt hierbij denken aan: 

 • Plattegronden en tekeningen van het pand;
 • De jaarafrekening van uw energieleverancier; 
 • Monumentenzorg onderhoudsrapport;
 • Indien van toepassing; een document waarin eerdere of geplande renovatiewerkzaamheden zijn omschreven;
 • Contactgegevens van vaste aannemers en monteurs (i.v.m. verbouwhistorie) 


Op basis van de pandopname en de aangeleverde informatie krijgt u een advies op maat. Dit wordt verwerkt in een uitgebreid adviesrapport. Dit adviesrapport helpt u bij het nemen van vervolgstappen, deze staan hier omschreven. 
 

Advies van Erfgoed Leiden en omstreken

Advies op maat voor het verduurzamen van historische woningen in Leiden. 

Erfgoed Leiden en omstreken verstrekt advies op maat voor de verduurzaming van historische woningen. De afgelopen 5 jaar zijn meer dan 750 eigenaren van historische woningen geadviseerd. Deze historische woningen zijn gebouwd voor 1960 en hebben door de gebruikte bouwmethodes en materialen specifieke kenmerken. Hierdoor hebben de woningen bouwfysische eigenschappen waar rekening mee moet worden gehouden. In dat geval is het des te belangrijk dat het advies op maat is, voor uw woning en uw gebruik! 

Het is een kosteloos advies en er zijn geen voorwaarden aan verbonden. Het advies richt zich allereerst op de mogelijkheden rondom het isoleren van de woning. Daarna zullen we kijken of het mogelijk is om de huidige (verwarmings-)installatie te optimaliseren, iets dat vaak kan met kleine ingrepen. Tot slot kijken we welke nieuwe mogelijkheden geschikt zijn met betrekking tot alternatieve energieopwekking, zoals een zonneboiler of zonnepanelen. Per ingreep wordt een overzicht gegeven van de beschikbare subsidies.

Lees meer op de website van Erfgoed Leiden en omstreken of neem contact met ons op. Voor vragen kunt u uiteraard altijd contact opnemen. 

Energieloket Leiden

Weet u al welke maatregelen u wilt gaan uitvoeren? Of heeft u een specifieke vraag over isolatie, zonnepanelen, warmtepompen of andere duurzame maatregelen? Dan kunt u terecht bij het energieloket van uw gemeente. Zij helpen u met onafhankelijk advies en antwoord op al uw duurzame vragen. Zij bieden u ook een overzicht van lokale bedrijven voor de uitvoering en een subsidiecheck.

Bezoek de website of neem contact met ze op via het nummer: 072 743 39 56.

Het energieloket is een initiatief van de gemeente Leiden en Duurzaam Bouwloket voor het helpen van huiseigenaren met het verduurzamen van hun woning.

Vragen? Neem contact op met De Groene Grachten 

Specialist in het verduurzamen van unieke plekken. 

De Groene Grachten kan u ondersteunen met advies en uitvoerbegeleiding. De adviseurs hebben jarenlange ervaring met het verduurzamen van woningen, boerderijen, forten, buitenplaatsen, kerken en andere bijzondere panden. Met deze kennis is deze De Groene Menukaart opgesteld om u op weg te helpen met verduurzaming. Heeft u naar aanleiding van deze menukaart nog vragen of suggesties? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met De Groene Grachten. 

Lees meer op onze website of neem contact met ons op. 

De Groene Grachten