Over ons

De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten en ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de gemeenten Leiden, Maastricht, Amsterdam, Voorschoten, Wassenaar, Bergen op Zoom en Den Haag.

Leiden

De Groene Menukaart Leiden is bedoeld voor eigenaren van een historisch pand in Leiden. Deze website biedt de juiste informatie om historische panden op een goede manier te verduurzamen.

Onze gebouwvoorraad is divers en elk historisch is pand uniek. Het kan zo zijn dat er voor u en uw buurman een verschillende oplossing voor handen ligt om tot een duurzaam historisch pand te komen. Verschillen tussen gemeenten zijn er ook. Dit heeft te maken met de geschiedenis, opbouw, leeftijd van een gemeente en soms ook met de politieke agenda. Zo kan aardwarmte in de ene gemeente een goede oplossing zijn, maar in de andere gemeente niet haalbaar door de opbouw van de ondergrond.

In het programma Duurzaamheid van de gemeente Leiden komen onze duurzaamheidsambities tot uitvoering. In 2020 besparen we flink op ons energieverbruik en wekken we meer duurzame energie op. Leiden is een echte erfgoedstad en hier zijn we trots op. We streven naar duurzame ingrepen die passend zijn in het historische bouwsysteem van het gebouw. Dit vraagt om een zorgvuldige en innovatieve aanpak.

De Groene Grachten

De Groene Grachten is initiatiefnemer van deze website. Wij verduurzamen in heel Nederland oude gebouwen, van kerk tot woning en van museum tot fort. Dit doen we met quickscans, Advies op Maat, bouwbegeleiding en innovatieve projecten. Wij helpen u graag met uw pand.

advies op maat

Advies op maat

Wij geven persoonlijk advies aan particuliere en zakelijke eigenaren over het verduurzamen van hun pand. Hierin werken we alle details uit, zowel technisch en financieel als op vergunningen. Zo weet u exact wat er in uw situatie mogelijk is.

bouwbegeleiding

Bouwbegeleiding

Wilt u naar aanleiding van een Advies op Maat tot actie overgaan? Wij kunnen de uitvoering van de plannen ook begeleiden. Wij ontzorgen van vergunning tot financiering, kennen uitvoerders met ervaring en nemen indien gewenst het bouwmanagement op ons.

innovatieve projectne

Innovatieve projecten

Wij hebben ruime ervaring met het opzetten van innovatieve, groene projecten. In onze aanpak hanteren we Wubbo’s succesformule: aantrekkelijke icoonprojecten met jongeren en toegepaste innovatie.

De Groene Grachten dankt haar naam aan haar allereerste project op de Amsterdamse Prinsengracht. In 2012 werd samen met 15 partners gewerkt aan de verduurzaming van zes grachtenpanden. Wubbo Ockels richtte de organisatie op met de volgende woorden: “Als zelfs een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het toch overal!”. Met de opgedane specialistische kennis over het verduurzamen van oude gebouwen, is De Groene Grachten inmiddels actief in het hele land en helpt tientallen pandeigenaren, met hun woning, kantoor, kerk, fort of hofje.

Loading...