Over ons

Over De Groene Menukaart

Veel mensen denken dat er voor monumenten, beschermd stadsgezichten en andere historische panden weinig te verduurzamen is. Op De Groene Menukaart laten we zien dat er meer mogelijk is dan vaak wordt gedacht. Het is een inspiratie platform voor eigenaren van voornamelijk vooroorlogse panden.

De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten en is ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de gemeenten Leiden, Maastricht, Amsterdam, Voorschoten, Wassenaar, Bergen op Zoom, Den Haag.  

Leiden

De Groene Menukaart Leiden is bedoeld voor eigenaren van een historisch pand in Leiden. Deze website biedt de juiste informatie om historische panden op een goede manier te verduurzamen.

Onze gebouwvoorraad is divers en elk historisch is pand uniek. Het kan zo zijn dat er voor u en uw buurman een verschillende oplossing voor handen ligt om tot een duurzaam historisch pand te komen. Verschillen tussen gemeenten zijn er ook. Dit heeft te maken met de geschiedenis, opbouw, leeftijd van een gemeente en soms ook met de politieke agenda. Zo kan aardwarmte in de ene gemeente een goede oplossing zijn, maar in de andere gemeente niet haalbaar door de opbouw van de ondergrond.

In het programma Duurzaamheid van de gemeente Leiden komen onze duurzaamheidsambities tot uitvoering. In 2020 besparen we flink op ons energieverbruik en wekken we meer duurzame energie op. Leiden is een echte erfgoedstad en hier zijn we trots op. We streven naar duurzame ingrepen die passend zijn in het historische bouwsysteem van het gebouw. Dit vraagt om een zorgvuldige en innovatieve aanpak.

Duurzaam Bouwloket

Weet u al wat u welke maatregelen u wilt gaan uitvoeren? Of heeft u een specifieke vraag over isolatie, zonnepanelen, warmtepompen of andere duurzame maatregelen? Dan kunt u terecht bij het energieloket van uw gemeente. Zij helpen u met onafhankelijk advies en antwoord op al uw duurzame vragen. Zij bieden u ook een overzicht van lokale bedrijven voor de uitvoering en een subsidiecheck. Bezoek de website of neem contact met ze op via het nummer: 072 743 39 56.

Het energieloket is een initiatief van de gemeente Leiden en Duurzaam Bouwloket voor het helpen van huiseigenaren met het verduurzamen van hun woning.

De Groene Grachten

De Groene Grachten dankt haar naam aan haar allereerste project op de Amsterdamse Prinsengracht. In 2012 werd samen met 15 partners gewerkt aan de verduurzaming van zes grachtenpanden. Wubbo Ockels richtte de organisatie op met de volgende woorden: “Als zelfs een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het toch overal!”.

Wij van De Groene Grachten beperken ons al lang niet meer tot de grachten van Amsterdam, maar zijn overal in het land actief. Wij helpen u met het verduurzamen van uw woning, kantoor, molen, boerderij of ander monumentaal pand. Dat doen we met onafhankelijk advies en begeleiding bij de uitvoering.  

De Groene Menukaart

Als adviseurs doen we elke dag kennis en ervaring op met het verduurzamen van oude panden. Omdat we deze kennis niet voor onszelf wilden houden zijn we gestart met De Groene Menukaart. Op dit onafhankelijke platform delen we gratis onze kennis en ervaring. Om anderen te inspireren en informeren over de mogelijkheden.

advies op maat

Advies op maat

Wij geven onafhankelijk, persoonlijk advies aan particuliere en zakelijke eigenaren over het verduurzamen van hun pand. In het uitgebreide adviesrapport staan alle mogelijke maatregelen voor uw pand, met toelichting, kosten, besparing, aandachtspunten en voordelen. U krijgt inzicht in welke vergunningen u waarvoor nodig heeft en krijgt een overzicht van alle relevante subsidies en financieringenZo weet u wat er in uw situatie mogelijk is en wat de mogelijke vervolgstappen zijn.  

bouwbegeleiding

Bouwbegeleiding

Wilt u naar aanleiding van een Advies op Maat tot actie overgaan? Wij kunnen de uitvoering van de plannen ook begeleiden. Afhankelijk van uw wensen kunnen wij u volledig ontzorgen of op delen ondersteunen. We kennen de weg in het woud van vergunningen, regelgeving, financiering en subsidies en kunnen u helpen het gesprek met de gemeente op te starten. Als u dat wil kunnen we u ook adviseren waar u op moet letten bij het kiezen van een aannemer en beoordelen van offertes. Wij zijn onafhankelijk en zullen geen partij aanbevelen. 

 Bekijk nu deze video over De Groene Menukaart. 

Loading...