• Gemeente Blaricum
  • Villa

Over De Groene Menukaart

Over De Groene Menukaart

Mag je zonnepanelen op het dak van de kerk leggen? Hoe reken je af met vocht en tocht in een monumentale woning? Kun je een oude stolpboerderij met een warmtepomp verwarmen? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen vind je op De Groene Menukaart.

Dit is hét startpunt als je als eigenaar of gebruiker van een historisch gebouw, een monument of een beschermd stads- of dorpsgezicht aan de slag wil met energiebesparing en verduurzaming. Dit begint met een ontdekkingstocht langs 100 duurzame maatregelen. Je leest wat de maatregelen opleveren en wat er nodig is om ze uit te voeren. Zo geven we inzicht in de duurzame kansen, de regelgeving en actuele subsidies. Kortom, start vandaag nog met het maken van een duurzaam plan voor jouw historische pand.

De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten. In samenwerking met tientallen partners, waaronder gemeenten en het Nationaal Restauratiefonds wordt het platform voortdurend aangevuld met subsidies, financieringen en regelgeving. Zo is De Groene Menukaart hét centrale startpunt voor het toekomstklaar maken van uw monument.

En dat monumenten duurzaam kunnen worden, dat laten Wim en Lies zien! Bekijk hier het filmpje voor inspiratie: https://www.youtube.com/watch?v=oYaJoKZYVc4

 

 


De Groene Menukaart Gooi & Vechtstreek

Veel mensen denken dat er voor monumenten, beschermd stadsgezichten en andere historische panden weinig te verduurzamen is. Op De Groene Menukaart laten we zien dat er meer mogelijk is dan vaak wordt gedacht. Het is een inspiratieplatform voor eigenaren van voornamelijk vooroorlogse panden.

Deze Groene Menukaart is bedoeld voor eigenaren van een historische villa of arbeiderswoning in de Gooi en Vechtstreek. De gemeente gemeente Blaricum helpt u in samenwerking met de regio Gooi & Vechtstreek en Groene Grachten, met deze Groene Menukaart op weg met het verduurzamen van uw historische woning. U krijgt per maatregel informatie over de wet- en regelgeving die in de gemeente van toepassing is. En als er een regionale subsidie of financiering is, dan is deze ook op het platform vindbaar. 

Er is meer mogelijk dan u denkt! Benieuwd wat er al is gedaan? Lees hier de verhalen van anderen bij u uit de buurt of in elders in Nederland. 

Over de Groene Menukaart

De geanimeerde voorbeeldwoningen die u op deze Groene Menukaart ziet, zijn gebaseerd op bestaande villa’s en arbeiderswoningen die veel voorkomen in de gemeenten in Gooi en Vechtstreek. De Groene Grachten heeft voor deze twee typen woningen een aantal  adviezen op maat gemaakt. Kennis en ervaring uit de adviezen vormt de informatie op deze website, aangevuld met andere informatie uit de adviespraktijk van De Groene Grachten. 

De Groene Grachten 

De Groene Grachten is adviseur en procesbegeleider in het verduurzamen van historische gebouwen, variërend van kerken tot theaters en van musea tot hotels. Onze reis begon in 2012 op initiatief van Wubbo Ockels en Suze Gehem met de verduurzaming van de meest uitdagende monumenten. Ons motto is: "Als verduurzamen hier kan, dan kan het toch overal!"

Inmiddels hebben we ons ontwikkeld tot expert op het gebied van energiebesparing, duurzaamheid en circulariteit. We werken aan historische gebouwen en gebieden in binnen- en buitenland. We geven advies, begeleiden de uitvoering en ontwikkelen slimme tools om de verduurzaming te versnellen. Kennisdelen en leren zit in ons DNA. Vol energie en lef zetten we ons in voor een duurzame toekomst van ons erfgoed.

In het afgelopen decennium hielp De Groene Grachten 1.300 monumenteigenaren bij de verduurzaming van hun pand, waaronder iconische locaties zoals Carré en het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Daarnaast hebben nog eens 15.000 eigenaren een duurzaamheidsplan ontvangen via onze digitale tools. En we zijn nog lang niet klaar. Onze ‘Big Hairy Audacious Goal’ is om alle 140.000 monumenten in Nederland van een duurzaam plan te voorzien. Vanuit deze droom heeft De Groene Grachten het platform van “De Groene Menukaart” ontwikkeld.

Kijk voor meer informatie over De Groene Grachten op: www.degroenegrachten.nl