• Gemeente cultuurpanden
  • Museum

Rijksmuseum ontvangt als eerste museum 5 sterren voor duurzaam beheer

Het Rijksmuseum heeft dit jaar een BREEAM-NL In-Use duurzaamheidscertificaat mogen ontvangen met een ‘outstanding’ beoordeling. Dit is de hoogste beoordeling en betreft 5 sterren. Het Rijksmuseum is hiermee het allereerste museum ter wereld dat voor het beheer van een bestaand gebouw de hoogste haalbare beoordeling scoort.

Op het onderdeel Beheer heeft het museum een uitstekende beoordeling door haar hoge aantal punten op de onderdelen: beheer van water, energie en afval. Vier jaar geleden kreeg het museum ook al als eerste museum ter wereld de kwalificatie ‘excellent’ (4 sterren) voor duurzaam beheer. Ook op de andere onderdelen van BREEAM-NL, Asset en Gebruik, scoort het museum hoger dan voorheen.

Ondanks de uitstekende beoordeling is het rijksmuseum nog lang niet klaar met verduurzamen. Zo zal zij dit jaar focussen op het verder inperken van het energieverbruik, het hergebruik van (regen)water, het reduceren van de hoeveelheid afval en het stimuleren van het duurzaamheidsbewustzijn bij het personeel. Het Rijksmuseum heeft de afgelopen jaren het energiegebruik fors teruggebracht. Een mooi streven en voorbeeld voor andere culturele instellingen.

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is een internationale certificeringsmethode in meer dan 80 landen. De methode is oorspronkelijk ontwikkeld door het Building Research Establishment (BRE). Dutch Green Building Council heeft de methode geschikt gemaakt voor Nederland en noemt het BREEAM-NL. In totaal kent het vier keurmerken die focussen op bestaande gebouwen, nieuwbouw- en renovatieprojecten, sloopprojecten en complete gebieden. Het Rijksmuseum is beoordeeld met het keurmerk voor bestaande gebouwen (In-Use). 

 

Overig nieuws

#cultuuropgroen: Duurzaamheid centraal in zomernummer tijdschrift Boekman

De nood door de klimaatcrisis is hoog. Maar hoe kan de cultuursector bijdragen aan een groenere wereld? De auteurs in het komende nummer van Boekman laten zien dat cultuur bij uitstek geschikt is om mensen meer bewust te maken van duurzaamheid.

Lees verder

10 bespaartips

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Aangezien niet iedereen de middelen heeft om een investering te doen, geven wij tien energiebespaartips die makkelijk te implementeren zijn in ieder pand.

Lees verder

Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten van start

Ben je eigenaar van een rijksmonument en wil je gaan verduurzamen? Meld je dan nu aan bij het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten. Dit programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt een vergoeding voor advies en begeleiding bij de integrale verduurzaming van Rijksmonumenten. Daarmee draagt het programma bij aan het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten, met als doelstellingen CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040.  

 

Lees verder