• Nederland
  • Woonhuis

Dossier verduurzaming bibliotheken van Probiblio biedt handvaten

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen gemeenten en provincies. Dat betekent dat hun panden en vastgoed ook verduurzaamd moet worden. Hier vallen bibliotheken ook onder! Zij kunnen bijdragen aan een duurzamere maatschappij door naast maatregelen te implementeren, ook aan de slag te gaan met duurzame bedrijfsvoering. Op de website van Probiblio is in het ‘Dossier Duurzame Bibliotheek’ alles te lezen over het verduurzamen van bibliotheken. Want waarom is het nu zo belangrijk? En wat is duurzame bedrijfsvoering precies?  

Bibliotheken hebben, net als alle andere instanties en organisaties, een verantwoordelijkheid om hun steentje bij te dragen aan de duurzame energietransitie als we in Nederland in 2050 circulair willen zijn. Een flinke opgave! Daarom krijgen bibliotheken vanuit de overheid financiële steun om dit te kunnen bewerkstelligen.

Ook geeft Probiblio enkele tips voor duurzame bedrijfsvoering, zoals het gebruiken van groene schoonmaakmiddelen, het scheiden van afval, duurzame mobiliteit voor de medewerkers en nog veel meer. Hiermee straalt de bibliotheek uit serieus met duurzaamheid bezig te zijn, in alle aspecten van de organisatie.

Daarnaast zijn er veel makkelijk te implementeren maatregelen die al een flink verschil kunnen maken, zoals het vervangen van lampen voor ledverlichting en het gebruiken van zuinige apparatuur. In het dossier van Probiblio is hier alles over te lezen.

Op naar alle bibliotheken in Nederland duurzaam!  

Gepubliceerd op
1 juni 2023

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Koen en Sander uit Ilpendam: ‘Duurzamer dan dit kan ons monument nauwelijks worden’

Koen en Sander gingen aan de slag met het  verduurzamen van hun nieuwe huis. Wij gingen bij ze langs! ‘Duurzamer dan dit kan ons monument nauwelijks worden’.

Lees verder

Wim en Janneke uit Edam: ‘We hebben eigenlijk een pand in een pand gebouwd’

Even voorstellen
Wij zijn Wim van den Essenburg, young pensionado en Janneke Rijpstra, manager communicatie. We hebben een inwonende dochter die Sociale Wetenschappen studeert en een zoon die werkt voor Google en in Dublin woont.

Lees verder

Katja uit Beets: ‘Duurzaam verbouwen met respect voor het authentieke karakter’

Even voorstellen
Mijn naam is Katja Schuitema. Samen met mijn partner  en twee kinderen woon ik sinds 2015 in een unieke stolpboerderij in Beets. We bewonen daar het deel dat vroeger diende als opstal voor het vee en dat bewoond werd door de arbeiders....

Lees verder