• Nederland
  • Woonhuis

Duurzaam Erfgoedprijs 2018 voor Fort K'IJK

Fort K’IJK in Uitgeest is de winnaar van de Duurzaam Erfgoedprijs 2018. Gedeputeerde Jack van der Hoek overhandigde de prijs aan Stella van Heezik van Stadsherstel Amsterdam tijdens het Duurzaam Erfgoedcongres op de Zaanse Schans. De Duurzaam Erfgoedprijs 2018 is een aanmoedigingsprijs van de provincie Noord-Holland om eigenaren van monumenten te stimuleren om hun eigendom op een verantwoorde manier te verduurzamen, aan te passen en zo klaar te maken voor de toekomst. Energieverbruik moet omlaag en energie die wordt gebruikt moet afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen. Dit is een grote opgave, die niet voorbij gaat aan bijzondere gebouwen zoals monumenten.

Schapen op het dak

Fort K’IJK, onderdeel van de Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoed) gebruikt ultramoderne technieken: gebruik van aardwarmte, zonnepanelen en regenwateropslag voor de toiletten. Het fort voorziet voor 80% in eigen energie en er zijn laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen. Het groene grasdak wordt kort gehouden door schapen. Het project is ook sociaal duurzaam doordat er in 25 woningen jongvolwassenen met autisme wonen waarvan sommigen dagbestedingsactiviteiten uitvoeren in de horeca. In het bezoekerscentrum wordt voorlichting gegeven over de natuurwaarden in de Stelling van Amsterdam.

Kennis en geld

De provincie stimuleert eigenaren van monumenten om de gebouwen te verduurzamen. Er is subsidie beschikbaar voor het uitvoeren van een energiescan en het Fonds Herbestemming biedt laag rentedragende leningen. Het Steunpunt Monumenten en Archeologie ondersteunt gemeenten bij het verwerken van verduurzaming in hun regelgeving. Daarnaast is er op de provinciale website veel informatie beschikbaar zoals een Handleiding energiebesparing voor kerken in Noord-Holland, een Toolkit Duurzaam Erfgoed en een Groene menukaart voor forten.

 

Gepubliceerd op
26 juni 2018

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Koen en Sander uit Ilpendam: ‘Duurzamer dan dit kan ons monument nauwelijks worden’

Koen en Sander gingen aan de slag met het  verduurzamen van hun nieuwe huis. Wij gingen bij ze langs! ‘Duurzamer dan dit kan ons monument nauwelijks worden’.

Lees verder

Wim en Janneke uit Edam: ‘We hebben eigenlijk een pand in een pand gebouwd’

Even voorstellen
Wij zijn Wim van den Essenburg, young pensionado en Janneke Rijpstra, manager communicatie. We hebben een inwonende dochter die Sociale Wetenschappen studeert en een zoon die werkt voor Google en in Dublin woont.

Lees verder

Katja uit Beets: ‘Duurzaam verbouwen met respect voor het authentieke karakter’

Even voorstellen
Mijn naam is Katja Schuitema. Samen met mijn partner  en twee kinderen woon ik sinds 2015 in een unieke stolpboerderij in Beets. We bewonen daar het deel dat vroeger diende als opstal voor het vee en dat bewoond werd door de arbeiders....

Lees verder