• Nederland
  • Woonhuis

Duurzaam interview met Fort 1881

Fort 1881

Het historische pantserfort is in 1881 gebouwd ter verdediging van de ingang van de Nieuwe Waterweg en de haven van Rotterdam. Er werd een fort ontworpen met zwaar kustgeschut, waarvoor in 1881 de eerste paal werd geslagen in de duinen langs de Nieuwe Waterweg. Men groef een grote diepe kuil, waarin het eigenlijke Fort werd gemetseld. Men gebruikte voor die tijd de modernste technieken. In 1889 werden de drie koepels met kanonnen geplaatst, waarna op 1 september 1889 het fort officieel door het leger in gebruik werd genomen.

Jurgen Beumer, eigenaar en exploitant van het fort, heeft een aantal duurzame maatregelen genomen op het fort en vertelt wat dit hem heeft opgeleverd. 

Van olieketel naar CO2 neutraal gestookte pelletketel

Met de CO2 neutraal gestookte pelletkachel hebben we de oliestook teruggebracht van € 60.000 naar € 12.000 per jaar. De pelletketel is aangesloten op de oude infrastructuur van het fort. Tevens zijn de 3 gebouwen boven de grond ook op de ketel aangesloten, waardoor de precariorechten van het gas zijn komen te vervallen, en er dus nog meer bespaart wordt. In de kantoren zit vloerverwarming. De ambitie is om binnen 3 jaar in staat te zijn om zonder fossiele brandstoffen het complex klimatologisch op orde te hebben.

Led verlichting

Het gehele fort, de tentoonstellingsverlichting, kantoren als ook de buitenverlichting, is momenteel voorzien van LED. Op het moment dat wij alles hebben branden verbruiken wij minder dan een stofzuiger (nog geen 1500 watt). Bij de nieuwe reversibele toiletgroepen zijn Ledlampen met bewegingssensoren geplaatst. Zowel Stedin als Greenchoice kwamen begin dit jaar controle houden omdat ik wel erg veel geld ineens terug kreeg...;-)

Schoorstenen

Het waait altijd in Hoek van Holland. De natuurlijke trek zuigt als het ware de warmte uit het fort door deze schoorstenen. Derhalve hebben wij een ventilator laten ontwikkelen die op zonne-energie draait en middels een thermostaat ervoor zorgt dat, indien het warmer is dan 12 graden, de schone en droge lucht naar binnen wordt geblazen. Zodra het kouder wordt gaat er een klep dicht waardoor er als het ware tegendruk ontstaat in het fort en de ketel niet aan hoeft te slaan. Er is op dit moment een besparing van 30% op de stookkosten berekend. Tevens is dit goed voor de vochthuishouding in het fort. Het fort is erg droog en klimatologisch zeer prettig.

Waterbassins

Fort 1881 heeft een eigen drinkwater voorziening, het dak dient als natuurlijk filter. Onder het fort ligt het water kraakhelder als drinkwater opgeslagen. Wij gaan hiervan water bottelen en bier brouwen. Het residu van het bier gaat als beslag dienen voor de grote Duitse oven die in het voorjaar weer o.a. brood gaat bakken.

Duitse oven

De Duitse oven wordt momenteel omgebouwd naar een heteluchtoven door middel van Heathers die op windenergie gaan draaien. De warmte van de oven wordt teruggegeven aan het gebouw waardoor dit ook weer een extra besparing gaat opleveren.

Stadstuin

Dit voorjaar gaan wij een stadstuin ontwikkelen, waarin de producten die verbouwd worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gebruikt gaan worden in ons restaurant.

In de planning

Op ons wensenlijstje staan nog hybride zonnepanelen en windmolens.

Jurgen Beumer
info@fort1881.nl
06-42388166

 

Gepubliceerd op
6 januari 2017

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Koen en Sander uit Ilpendam: ‘Duurzamer dan dit kan ons monument nauwelijks worden’

Koen en Sander gingen aan de slag met het  verduurzamen van hun nieuwe huis. Wij gingen bij ze langs! ‘Duurzamer dan dit kan ons monument nauwelijks worden’.

Lees verder

Wim en Janneke uit Edam: ‘We hebben eigenlijk een pand in een pand gebouwd’

Even voorstellen
Wij zijn Wim van den Essenburg, young pensionado en Janneke Rijpstra, manager communicatie. We hebben een inwonende dochter die Sociale Wetenschappen studeert en een zoon die werkt voor Google en in Dublin woont.

Lees verder

Katja uit Beets: ‘Duurzaam verbouwen met respect voor het authentieke karakter’

Even voorstellen
Mijn naam is Katja Schuitema. Samen met mijn partner  en twee kinderen woon ik sinds 2015 in een unieke stolpboerderij in Beets. We bewonen daar het deel dat vroeger diende als opstal voor het vee en dat bewoond werd door de arbeiders....

Lees verder