• Nederland
  • Woonhuis

Forteiland Pampus ontvangt bijna 1 miljoen Europese subsidie voor verduurzaming

Forteiland Pampus ontvangt een subsidie van 996.00 euro van REACT-EU voor de aanleg van een volledig nieuw en fossielvrij energiesysteem. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie (REACT-EU Kansen voor West II) focust zich op economisch herstel na de Coronacrisis met speciale aandacht voor de digitale en circulaire economie. De toegekende subsidie van bijna 1 miljoen zet de duurzame ambities van Pampus in een stroomversnelling.

Het forteiland was zelf al aan de slag met een tal van duurzame projecten: een nieuw circulair entreegebouw door Paul de Ruiter Architects, een energieneutraal zomerpaviljoen, een elektrische vloot en high-tech waterzuivering door nanofiltratie. Het nieuwe energiesysteem is in al deze projecten de verbindende factor.

Met het energiesysteem zal energie worden opgewerkt door zon, wind, waterstof en biovergisting. Door middel van een smart grid wordt de opgewekte energie zo efficiënt mogelijk gebruikt en opgeslagen. Het systeem is aanbod gedreven, wat betekent dat het aanbod het verbruik bepaalt. Zo is bijvoorbeeld een dynamische menukaart in het horecapaviljoen mogelijk met weinig energie en meer koude bereidingen.

Directeur van Stichting Forteiland Pampus verwacht mede dankzij deze subsidie rond 23 één  van de eerste duurzaam zelfvoorzienende werelderfgoederen te zijn.

Over Forteiland Pampus 

Forteiland Pampus is onderdeel van De Hollandse Waterlinies en daarmee UNESCO-werelderfgoed. Het forteiland is het sluitstuk van de Stelling van Amsterdam, een baken van militaire en nautische geschiedenis en een drukbezochte museale- en recreatielocatie. Pampus is al sinds 1895 volledig zelfvoorzienend.

 

Overig nieuws

Koen en Sander uit Ilpendam: ‘Duurzamer dan dit kan ons monument nauwelijks worden’

Koen en Sander gingen aan de slag met het  verduurzamen van hun nieuwe huis. Wij gingen bij ze langs! ‘Duurzamer dan dit kan ons monument nauwelijks worden’.

Lees verder

Wim en Janneke uit Edam: ‘We hebben eigenlijk een pand in een pand gebouwd’

Even voorstellen
Wij zijn Wim van den Essenburg, young pensionado en Janneke Rijpstra, manager communicatie. We hebben een inwonende dochter die Sociale Wetenschappen studeert en een zoon die werkt voor Google en in Dublin woont.

Lees verder

Katja uit Beets: ‘Duurzaam verbouwen met respect voor het authentieke karakter’

Even voorstellen
Mijn naam is Katja Schuitema. Samen met mijn partner  en twee kinderen woon ik sinds 2015 in een unieke stolpboerderij in Beets. We bewonen daar het deel dat vroeger diende als opstal voor het vee en dat bewoond werd door de arbeiders....

Lees verder