• Nederland
  • Buitenplaats

(hybride) Warmtepomp wordt de norm

Als je CV-ketel het begeeft, dan wordt er vaak gedacht om direct een nieuwe (traditionele) ketel terug te plaatsen. Vanaf 2026 is dat, als het aan het kabinet ligt, verleden tijd. Dan worden hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen. Bij vervanging van je cv-installatie zal je moeten overstappen naar duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

Het kabinet wil met deze beslissing duidelijkheid bieden voor leveranciers, installateurs en woning- en gebouweigenaren. Door samen op te trekken met installateurs en fabrikanten worden nu de nodige voorbereidingen getroffen om straks genoeg monteurs te hebben om de nieuwe warmtepompen te installeren.

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Doordat de cv-ketel op koude dagen bijspringt is de hybride warmtepomp voor veel woningen geschikt, en kan zowel op korte als lange termijn (in combinatie met een duurzaam gas) bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Dit leidt tot gemiddeld 60% besparing op het aardgasverbruik. Uiteraard wordt ook de overstap naar andere warmtepompsystemen aangemoedigd, waarbij helemaal geen gasverbruik meer nodig is.

Voor woningen die niet geschikt zijn voor zo'n systeem blijft een uitzonderingsmogelijkheid bestaan, waaronder monumenten. Voor het plaatsen van een hybride warmtepomp geldt dat de woning eerst goed geïsoleerd en geventileerd moet worden. Verder is een hybride warmtepomp het meest efficiënt wanneer deze wordt gecombineerd met zonnepanelen en lagetemperatuur (vloer)verwarming.

Lees meer op de site van de Rijksoverheid

Gepubliceerd op
17 mei 2023

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Zelfscan Duurzaam Monument

Maak in een paar minuten een plan met de Zelfscan Duurzaam Monument

Op de Groene Menukaart geven we een zo volledig mogelijk overzicht van de mogelijke maatregelen. Maar welke maatregelen passen er nu bij uw situatie? Dat ontdekt u vanaf nu eenvoudig met de Zelfscan Duurzaam Monument. De Zelfscan Duurzaam Monument is ontwikkeld door het Nationaal Restauratiefonds en De Groene Grachten en gebaseerd op de informatie uit De Groene Menukaart.

Lees verder

Lancering van de internationale Groene Menukaart

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa vind je historische, monumentale gebouwen. Deze gebouwen kunnen net als onze molens, boerderijen, forten, grachtenpanden, buitenplaatsen en monumentale woonhuizen een stuk duurzamer. Daarom lanceren wij De Groene Menukaart voor Slovenië en Portugal

Lees verder

2 Awards voor De Groene Menukaart!

Hoera! De Groene Menukaart viel gisteren dubbel in de prijzen: een Lovie Award én een People’s Lovie Award! Een waanzinnig mooie waardering voor ons platform en onze partners. Met 1.000 inzendingen vanuit 30 landen was de elfde jaarlijkse editie van The Lovies Awards één van de grootste in de geschiedenis. Enorm trots zijn wij dat De Groene Menukaart als winnaar beste website is uitgeroepen én de publieksprijs in de wacht sleepte.

Lees verder