• Nederland
  • Woonhuis

Zelfscan Duurzaam Monument bestaat 1 jaar

Er is er een jarig! Een jaar geleden lanceerden De Groene Grachten en het Nationaal Restauratiefonds de Zelfscan voor het verduurzamen van monumentale woonhuizen. Sindsdien hebben meer dan 7.000 monumenteigenaren de duurzame kansen voor hun woning in kaart gebracht met de tool. Met dit schaalbare digitale initiatief geven we inzicht in de duurzame kansen voor monumenten en hoe je deze kunt financieren. Zo helpen we monumenteigenaren op weg richting een duurzaam advies en de uitvoering.

Veel eigenaren van monumentale panden willen graag hun woning verduurzamen. Maar wat kan er, wat kost het en wat levert het op? Eigenaren van monumenten hebben veel vragen over verduurzaming. Om die reden introduceerden het Nationaal Restauratiefonds en De Groene Grachten december vorig jaar de Zelfscan Duurzaam Monument. En met succes! Inmiddels maakten meer dan 7.000 bezoekers gebruik van de zelfscan die snel inzicht biedt in de duurzame mogelijkheden van het eigen monument. De zelfscan biedt zo een mooie opstap naar een duurzaamheidsadvies op maat.

Hoe werkt het?

In de Zelfscan Duurzaam Monument beantwoordt u een aantal vragen onder meer over uw energieverbruik, de monumentale status van uw woning, het woonoppervlak en de reeds uitgevoerde maatregelen. De tool is gekoppeld aan de kennisdatabase van De Groene Grachten en maakt daarmee gebruik van de kennis en ervaring die de adviseurs in het veld hebben opgedaan. Op basis van uw antwoorden toont de zelfscan de relevante duurzame maatregelen en financieringen. De uitkomsten kunt u downloaden in een rapport. Naast de technische haalbaarheid geeft de scan ook inzicht in de financiële mogelijkheden van het Nationaal Restauratiefonds en andere subsidieregelingen, wat helpt bij het nemen van vervolgstappen.

De Zelfscan Duurzaam Monument onderscheidt zich van andere online adviestools doordat het zich specifiek richt op u als monumenteigenaar, omdat de standaard adviesmodules voor reguliere woningen vaak niet helpen. Uit onderzoek van het Restauratiefonds blijkt dat monumenteneigenaren wel willen verduurzamen maar vaak niet weten waar te beginnen. De stap naar betaald maatwerkadvies is groot door de onzekerheid over de kosten en baten. Door eerst de zelfscan te doen ziet u welke duurzame mogelijkheden er zijn, dat deze lonen en betaald kunnen worden met voordelige regelingen. 

 

De scan is gratis en beschikbaar voor elke monumenteigenaar via: www.monumenten.nl/zelfscan 

Gepubliceerd op
1 december 2021

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Koen en Sander uit Ilpendam: ‘Duurzamer dan dit kan ons monument nauwelijks worden’

Koen en Sander gingen aan de slag met het  verduurzamen van hun nieuwe huis. Wij gingen bij ze langs! ‘Duurzamer dan dit kan ons monument nauwelijks worden’.

Lees verder

Wim en Janneke uit Edam: ‘We hebben eigenlijk een pand in een pand gebouwd’

Even voorstellen
Wij zijn Wim van den Essenburg, young pensionado en Janneke Rijpstra, manager communicatie. We hebben een inwonende dochter die Sociale Wetenschappen studeert en een zoon die werkt voor Google en in Dublin woont.

Lees verder

Katja uit Beets: ‘Duurzaam verbouwen met respect voor het authentieke karakter’

Even voorstellen
Mijn naam is Katja Schuitema. Samen met mijn partner  en twee kinderen woon ik sinds 2015 in een unieke stolpboerderij in Beets. We bewonen daar het deel dat vroeger diende als opstal voor het vee en dat bewoond werd door de arbeiders....

Lees verder