• Nederland
  • Woonhuis

Lancering van de internationale Groene Menukaart

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa vind je historische, monumentale gebouwen. Deze gebouwen kunnen net als onze molens, boerderijen, forten, grachtenpanden, buitenplaatsen en monumentale woonhuizen een stuk duurzamer. Daarom lanceren wij De Groene Menukaart voor Slovenië en Portugal.

Het duurzaam verbeteren van onze woningvoorraad en zo het verlagen van het energieverbruik is een essentieel onderdeel van de mondiale inspanningen om opwarming van de aarde onder de 1,5 graden te houden. De Covid-19 crisis heeft bovendien het belang van weerbare socio-economische systemen en gezond leven onderstreept. Dit kan niet los worden gezien van de gebouwde omgeving waarin we leven, spelen en werken. Het renoveren van gebouwen is om die reden door de Europese Commissie aangewezen als een essentiële maatregel voor het behalen van de Europese en mondiale doelstellingen. 

De totale woningvoorraad bestaat voor 10% tot 30% uit vooroorlogse gebouwen. Deze gebouwen verduurzamen is complex en vraagt om nauwe afstemming tussen behoud en verduurzaming. Dit maakt het voor de eigenaren extra uitdagend om hun pand duurzaam te verbeteren. Om die reden is De Groene Menukaart eerder in Nederland ontwikkeld als kennis- en inspiratieplatform om eigenaren van historische panden op weg te helpen met verduurzaming. De Groene Menukaart biedt informatie over technische mogelijkheden, actuele subsidies en regelgeving op één centrale plek. Met de internationalisering helpen we nu ook eigenaren in Slovenië en Portugal. Zo bundelen we kennis, ervaring en middelen om de historische gebouwde omgeving duurzaam te verbeteren.

Over de samenwerking
Dit project is een samenwerking tussen E-Zavod, Institute for Comprehensive Development Solutions (Slovenia), CENSE, FCT-NOVA University of Lisbon (Portugal) en De Groene Grachten. In drie landen met elk een eigen context en behoeften, maar de partners zijn verenigd in hun wens om kennis over duurzame erfgoed renovaties te verzamelen en op begrijpelijke wijze te ontsluiten voor woningeigenaren. Het project is geselecteerd als een van de ‘European Extraordinary Post Covid-19 Regeneration Projects’ en krijgt co-financiering van EIT Climate-KIC

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd op
10 december 2020

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Wat verandert er in 2024? De belangrijkste ontwikkelingen op een rij

Het is 2024! Een nieuw jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden. Er speelt in de sector altijd veel, dus handig om te bekijken wat er allemaal verandert in het nieuwe jaar. Wij hebben enkele belangrijke ontwikkelingen in de sector op een rij gezet.

Lees verder

(hybride) Warmtepomp wordt de norm

Als je CV-ketel het begeeft, dan wordt er vaak gedacht om direct een nieuwe (traditionele) ketel terug te plaatsen. Vanaf 2026 is dat, als het aan het kabinet ligt, verleden tijd. Dan worden hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen. Bij vervanging van je cv-installatie zal je moeten overstappen naar duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

Lees verder

Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten van start

Ben je eigenaar van een rijksmonument en wil je gaan verduurzamen? Meld je dan nu aan bij het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten. Dit programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt een vergoeding voor advies en begeleiding bij de integrale verduurzaming van Rijksmonumenten. Daarmee draagt het programma bij aan het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten, met als doelstellingen CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040.  

 

Lees verder