• Nederland
  • Woonhuis

Open Monumentendag Leiden

Bent u benieuwd hoe monumenten in de praktijk worden verduurzaamd? Dan heeft u nu de kans! Dit jaar staat Open Monumentendag, op 10 en 11 september, in het teken van duurzaamheid. Dé kans om eens bij een duurzaam monument binnen te kijken. 

Dat monumenten duurzaam kunnen, dat laten we op De Groene Menukaart al jaren zien. Maar nu kunt u het zelf ervaren. Op Open Monumentendag openen de deuren. Ook monumenten die normaal gesloten zijn voor het publiek. Een unieke kans dus om eens binnen te kijken maar ook om u te verwonderen over hoe duurzame maatregelen zijn toegepast. Bij sommige monumenten is de duurzame renovatie zelfs nog bezig, des te interessanter omdat u dan echt de praktijk ziet. Naast binnen kijken worden er ook veel activiteiten georganiseerd zoals lezingen en zijn er op sommige plekken ook duurzame monumentenadviseurs aanwezig waar u met vragen bij terecht kunt.
 
Open Monumentendag Leiden
Voorafgaand aan de Open Monumentendagen kunt u op vrijdagavond 9 september een lezing in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden over duurzaam erfgoed bijwonen. En neem vooral tijdens de Open Monumentendagen zelf een kijkje in het pas gerenoveerde en verduurzaamde stadhuis. Daar staan experts van de gemeente ook met een stand waar u met al uw vragen terecht kunt. 
 
Pas bij de presentatie van het boekje, op 1 september, wordt het programma bekend gemaakt en welke monumenten worden opengesteld. Ik neem even contact op met de organisatie wat ik precies mag delen. Het programma, welke monumenten opengesteld worden, en meer informatie over wat er te doen is in Leiden, is te vinden op: https://openmonumentendagenleiden.nl/ vanaf 1 september meen ik. 
 
 
Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs
Dit jaar staan dus duurzame monumenten centraal. Om die reden wordt dit jaar de Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs uitgereikt. De prijs wordt na besluit van de jury uitgereikt aan het monument waar sprake is van een uitstekende samenwerking tussen de betrokken partijen, of waar innovatieve technieken gebruikt zijn. De prijs dienst als inspiratie en stimulans voor andere monumenteneigenaren en erfgoedexperts.  
 
Meer weten?
Wil u weten welke erfgoedlocaties bij u in de buurt kunt bezoeken? Werp dan snel een blik op de website van Open Monumentendag Leiden >>

Gepubliceerd op
8 september 2022

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Koen en Sander uit Ilpendam: ‘Duurzamer dan dit kan ons monument nauwelijks worden’

Koen en Sander gingen aan de slag met het  verduurzamen van hun nieuwe huis. Wij gingen bij ze langs! ‘Duurzamer dan dit kan ons monument nauwelijks worden’.

Lees verder

Wim en Janneke uit Edam: ‘We hebben eigenlijk een pand in een pand gebouwd’

Even voorstellen
Wij zijn Wim van den Essenburg, young pensionado en Janneke Rijpstra, manager communicatie. We hebben een inwonende dochter die Sociale Wetenschappen studeert en een zoon die werkt voor Google en in Dublin woont.

Lees verder

Katja uit Beets: ‘Duurzaam verbouwen met respect voor het authentieke karakter’

Even voorstellen
Mijn naam is Katja Schuitema. Samen met mijn partner  en twee kinderen woon ik sinds 2015 in een unieke stolpboerderij in Beets. We bewonen daar het deel dat vroeger diende als opstal voor het vee en dat bewoond werd door de arbeiders....

Lees verder