• Nederland
  • Woonhuis

De Melkweg ging van energielabel G naar label A

Theo de Laat is al jaren de gebouwbeheerder bij Stichting Melkweg en is pionier in het verduurzamen van het gebouw. Hij begon 10 jaar geleden met de eerste maatregelen, maar inmiddels is het hele gebouw al flink onder handen genomen: van de kleedkamers tot de opslaghokken.

In dit interview vertelt Theo hoe hij het verduurzamingstraject heeft aangepakt. Hij vertelt over de samenwerking met de gemeente Amsterdam, het sparren met De Groene Grachten over duurzame oplossingen en zijn eigen innovatieve ideeën om de voetafdruk van de Melkweg te verkleinen. 

Ook vertelt hij welke duurzame maatregelen hij heeft toegepast en wat deze opleveren. Zo vertelt hij onder meer over één van zijn grootste projecten: de ledverlichting. De Melkweg heeft ondertussen al 50% led in theaterverlichting, 95% in de huisverlichting en maar liefst 100% in de buiten-en noodverlichting. Benieuwd welke maatregelen er nog meer getroffen zijn? Lees hier het hele interview met Theo.

 

Overig nieuws

Wat verandert er in 2024? De belangrijkste ontwikkelingen op een rij

Het is 2024! Een nieuw jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden. Er speelt in de sector altijd veel, dus handig om te bekijken wat er allemaal verandert in het nieuwe jaar. Wij hebben enkele belangrijke ontwikkelingen in de sector op een rij gezet.

Lees verder

(hybride) Warmtepomp wordt de norm

Als je CV-ketel het begeeft, dan wordt er vaak gedacht om direct een nieuwe (traditionele) ketel terug te plaatsen. Vanaf 2026 is dat, als het aan het kabinet ligt, verleden tijd. Dan worden hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen. Bij vervanging van je cv-installatie zal je moeten overstappen naar duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

Lees verder

Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten van start

Ben je eigenaar van een rijksmonument en wil je gaan verduurzamen? Meld je dan nu aan bij het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten. Dit programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt een vergoeding voor advies en begeleiding bij de integrale verduurzaming van Rijksmonumenten. Daarmee draagt het programma bij aan het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten, met als doelstellingen CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040.  

 

Lees verder