• Nederland
  • Woonhuis

Rapport "Energietransitie en Cultureel Erfgoed" in de Stelling en NHW

In opdracht van het Programmabureau Stelling van Amsterdam en het Linieteam Hollandse Waterlinie hebben Posad, Land-ID en Generation Energy een studie uitgevoerd naar de energietransitie van het cultureel erfgoed gekeken naar de kernkwaliteiten van de Stelling van Amsterdam (SvA) en de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) met energie opwekking. Het rapport geeft inzicht in de impact en inpasbaarheid van diverse vormen van duurzame energie en geeft een waterlinie brede, praktische handleiding voor kwaliteitsbeoordeling, waarbij niet alleen de beperkingen, maar ook de ontwikkelingskansen in beeld zijn gebracht. Deze rapportage is een beleidsneutraal advies voor alle partijen die werkzaam zijn in, of beslissingen nemen over de waterlinies.

De wens en noodzaak voor Nederland om haar energievoorziening te verduurzamen, heeft invloed op de inrichting van Nederland. Waar bij fossiele bronnen de opwek van elektriciteit en warmte gebundeld is in enkele grote centrales, geldt bij de opwek van duurzame energie, uit veel ijlere bronnen, dat hiervoor grotere oppervlaktes nodig zijn. Open ruimte in Nederland is schaars en de druk op de ruimte - van oudsher in de Nederlandse delta al een belangrijke kwestie – wordt steeds groter. Vaak wordt de ruimte al benut voor meerdere doelen of functies tegelijk, bijvoorbeeld de combinatie van natuurbehoud en recreatie. Met de groei van het aantal inwoners en daarmee gepaard gaande de economie en infrastructuur, en daarnaast nieuwe maatschappelijke opgaven als de energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie, wordt er met een nieuwe blik naar het open landschap gekeken. Er zullen moeilijke keuzes gemaakt moeten worden, ook in het zeldzame en gekoesterde landschap. Onze natuurgebieden en in het bijzonder de cultuurhistorisch beschermde of gewaardeerde landschappen verdienen daarbij speciale aandacht. Veel van deze cultuurlandschappen hadden en hebben directe relaties met het productieproces van landbouw, brandstoffen of in het geval van de SvA en NHW militaire doeleinden. De energietransitie levert in feite een nieuw type productielandschap op, waar we als maatschappij passende oplossingen voor moeten vinden en ontwerpen. 

Download het rapport

 

Gepubliceerd op
18 januari 2019

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Koen en Sander uit Ilpendam: ‘Duurzamer dan dit kan ons monument nauwelijks worden’

Koen en Sander gingen aan de slag met het  verduurzamen van hun nieuwe huis. Wij gingen bij ze langs! ‘Duurzamer dan dit kan ons monument nauwelijks worden’.

Lees verder

Wim en Janneke uit Edam: ‘We hebben eigenlijk een pand in een pand gebouwd’

Even voorstellen
Wij zijn Wim van den Essenburg, young pensionado en Janneke Rijpstra, manager communicatie. We hebben een inwonende dochter die Sociale Wetenschappen studeert en een zoon die werkt voor Google en in Dublin woont.

Lees verder

Katja uit Beets: ‘Duurzaam verbouwen met respect voor het authentieke karakter’

Even voorstellen
Mijn naam is Katja Schuitema. Samen met mijn partner  en twee kinderen woon ik sinds 2015 in een unieke stolpboerderij in Beets. We bewonen daar het deel dat vroeger diende als opstal voor het vee en dat bewoond werd door de arbeiders....

Lees verder