• Nederland
  • Woonhuis

Rijksmuseum ontvangt als eerste museum 5 sterren voor duurzaam beheer

Het Rijksmuseum heeft dit jaar een BREEAM-NL In-Use duurzaamheidscertificaat mogen ontvangen met een ‘outstanding’ beoordeling. Dit is de hoogste beoordeling en betreft 5 sterren. Het Rijksmuseum is hiermee het allereerste museum ter wereld dat voor het beheer van een bestaand gebouw de hoogste haalbare beoordeling scoort.

Op het onderdeel Beheer heeft het museum een uitstekende beoordeling door haar hoge aantal punten op de onderdelen: beheer van water, energie en afval. Vier jaar geleden kreeg het museum ook al als eerste museum ter wereld de kwalificatie ‘excellent’ (4 sterren) voor duurzaam beheer. Ook op de andere onderdelen van BREEAM-NL, Asset en Gebruik, scoort het museum hoger dan voorheen.

Ondanks de uitstekende beoordeling is het rijksmuseum nog lang niet klaar met verduurzamen. Zo zal zij dit jaar focussen op het verder inperken van het energieverbruik, het hergebruik van (regen)water, het reduceren van de hoeveelheid afval en het stimuleren van het duurzaamheidsbewustzijn bij het personeel. Het Rijksmuseum heeft de afgelopen jaren het energiegebruik fors teruggebracht. Een mooi streven en voorbeeld voor andere culturele instellingen.

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is een internationale certificeringsmethode in meer dan 80 landen. De methode is oorspronkelijk ontwikkeld door het Building Research Establishment (BRE). Dutch Green Building Council heeft de methode geschikt gemaakt voor Nederland en noemt het BREEAM-NL. In totaal kent het vier keurmerken die focussen op bestaande gebouwen, nieuwbouw- en renovatieprojecten, sloopprojecten en complete gebieden. Het Rijksmuseum is beoordeeld met het keurmerk voor bestaande gebouwen (In-Use). 

 

Overig nieuws

Koen en Sander uit Ilpendam: ‘Duurzamer dan dit kan ons monument nauwelijks worden’

Koen en Sander gingen aan de slag met het  verduurzamen van hun nieuwe huis. Wij gingen bij ze langs! ‘Duurzamer dan dit kan ons monument nauwelijks worden’.

Lees verder

Wim en Janneke uit Edam: ‘We hebben eigenlijk een pand in een pand gebouwd’

Even voorstellen
Wij zijn Wim van den Essenburg, young pensionado en Janneke Rijpstra, manager communicatie. We hebben een inwonende dochter die Sociale Wetenschappen studeert en een zoon die werkt voor Google en in Dublin woont.

Lees verder

Katja uit Beets: ‘Duurzaam verbouwen met respect voor het authentieke karakter’

Even voorstellen
Mijn naam is Katja Schuitema. Samen met mijn partner  en twee kinderen woon ik sinds 2015 in een unieke stolpboerderij in Beets. We bewonen daar het deel dat vroeger diende als opstal voor het vee en dat bewoond werd door de arbeiders....

Lees verder