• Nederland
  • Woonhuis

Gas en elektriciteit

Benieuwd hoe u kunt besparen zonder te verbouwen? Ga dan aan de slag met quick wins voor gas en elektriciteit. Er zijn een hoop eenvoudige opties waarmee u direct werkt aan een lagere energierekening en die de woonhuis een stuk comfortabeler maken. Een grote verbouwing is dus niet altijd nodig.

Tip
Energieverbruiksmanager

Energieverbruiksmanager

Wanneer wordt er veel energie verbruikt en door welke apparaten? Hier geeft een energieverbruiksmanager inzicht in. Dit inzicht maakt energie besparen makkelijker en leuker, want het effect is meteen zichtbaar. Systemen variëren van een schermpje aan de muur tot websites en apps. Vaak ziet u real-time het energieverbruik dalen als u bijvoorbeeld de verwarming lager zet of de verlichting uitdoet. In enkele gevallen moet u in het bezit zijn van een slimme meter. Met een energieverbruiksmanager kunt u 5-10% besparen op uw totale energieverbruik.

Tip
Vervang energieslurpers

Vervang energieslurpers

Oude apparaten zijn vaak energieslurpers. Nieuwe apparaten met een label A zijn veel zuiniger en hiermee bespaart u al snel tientallen euros per jaar! Vervang daarom alle oude apparaten door nieuwe energiezuinige. Daarnaast kan er een aantal grootverbruikers in uw pand aanwezig zijn waar u bewust mee om kunt gaan of de noodzaak ervan kunt heroverwegen. Een lijst van “energieslurpers” vindt u op de website van Milieu Centraal. Geen zin om te investeren? Deze apparatuur zijn ook vaak te leasen. 

Tip
Huishoudelijke apparaten leasen

Huishoudelijke apparaten leasen

Oude huishoudelijke apparaten zijn vaak echte energieslurpers. Zeker oude vaatwassers gebruiken meer energie en water dan nodig is. Een nieuwe, energiezuinige en betrouwbare vaatwasser is een flinke investering. Bij circulair wassen least u de vaatwasser van een bedrijf. U betaalt alleen een klein bedrag per maand. Vervolgens wordt het onderhoud van de machine door het bedrijf gedaan. Bovendien wordt er voor gezorgd dat de machines recyclebaar zijn, waardoor de witgoedafvalberg afneemt. Zo wast u goedkoop, schoon en doet u mee aan de circulaire economie.

Tip
Zet apparaten écht uit

Zet apparaten écht uit

Stand-by verbruik kan onnodig veel energie verbruiken. U kunt al snel 60% van stand-by verbruik besparen door de apparaten écht uit te schakelen. Zet bijvoorbeeld de apparatuur eenvoudig uit via een stekkerdoos met aan/uit schakelaar. Voorbeelden van sluipverbruikers zijn: de decoder voor digitale tv, de computer met printer, de warmhoudstand van het koffieapparaat, audioapparatuur en de miniboiler.

Tip
Stand-by killer

Stand-by killer

Met de stand-by killer gaat u zogenoemd sluipverbruik tegen, dat is energieverbruik door apparaten die in de stand-by modus staan. Door een stand-by killer tussen het apparaat en stopcontact te plaatsen stopt u dit sluipverbruik volledig. Deze kleine ingreep kan al een behoorlijk effect hebben op de energierekening.

Tip
Isoleer cv-leidingen

Isoleer cv-leidingen

Verwarmingsleidingen verliezen vaak veel warmte. Door deze leidingen te isoleren in de onverwarmde ruimtes, zoals kruipruimtes, cv-kasten en de vliering, wordt de warmte alleen daar waar gewenst afgegeven. Vaak kunt u leidingen eenvoudig zelf isoleren, maar de leidingen moeten wel goed toegankelijk blijven. Het is belangrijk om de drinkwaterleidingen niet te isoleren, om risico op legionella te voorkomen.

Tip
Tips voor verwarming

Tips voor verwarming

Door gericht plekken in uw pand te verwarmen, wordt niet iedere keer het gehele pand verwarmd. Dit kan door het toevoegen van een klokthermostaat en afzonderlijke thermostaatbedieningen. Houdt ook deuren (of zolderluiken) gesloten om de warmte vast te houden en om te voorkomen dat vocht condenseert in onverwarmde ruimtes. Vergeet niet de onverwarmde ruimtes met buitenlucht te ventileren om problemen met vocht te voorkomen. Gericht verwarmen kan in een ongeïsoleerd, historisch pand oplopen tot een besparing van wel 370 tot 900 euro per jaar.

Tip
Slimme thermostaat

Slimme thermostaat

Door de thermostaat een graad lager te zetten, bespaart u zo’n 5-10% op het gasverbruik voor verwarming per jaar. Lees hier meer bespaartips.
U kunt ook een slimme thermostaat aanschaffen. Afhankelijk van het type thermostaat past de slimme thermostaat zich automatisch aan uw leefritme en wensen aan. Kies een thermostaat die het beste bij u past. Zo kunt u op afstand de verwarming bedienen of is de thermostaat zelflerend. Sommige thermostaten kunnen zelfs het energieverbruik tonen, net zoals een energieverbruiksmanager. Op deze manier helpt een slimme thermostaat efficiënter te verwarmen.

Tip
Inregelen van de cv

Inregelen van de cv

Door een goede afstelling van de cv-ketel bespaart u op de energierekening. Een deel van de afstelling kunt u zelf regelen. Zo kunt u de temperatuur voor warm tapwater bij een combiketel verlagen. Houd deze wel boven de 60 graden Celsius, bij lagere temperaturen kan legionella ontstaan. De cv-keteltemperatuur kan vaak verlaagd worden naar 60-70 graden Celsius. Voor groter onderhoud is het raadzaam om een installateur in te schakelen. Kijk voor meer details hier

Tip
Radiatoren waterzijdig inregelen

Radiatoren waterzijdig inregelen

75% van de verwarmingssystemen zijn niet goed ingeregeld. Hierdoor ontstaat een onbalans in het systeem. Het warme water wordt niet goed verdeeld over de radiatoren door het pand, waardoor niet regelmatig verwarmd kan worden. Dit heeft energieverlies en discomfort tot gevolg. 

Tip
Dikke gordijnen en luiken

Dikke gordijnen en luiken

Het ophangen van dikke gordijnen kan zorgen voor veel minder warmteverlies via het raam. Dit geldt ook voor het sluiten van luiken aan de buitengevel; een eeuwenoude truc. Let op luiken aan de binnenzijde kunnen zorgen voor oppervlaktecondensatie van het glas. In panden met historische kozijnen en ramen kunt u met het slim gebruiken van gordijnen en luiken flink besparen. Deze besparing kan jaarlijks oplopen tot wel 270 euro. Tegenwoordig zijn er overigens ook speciale isolerende (rol)gordijnen die warmteverlies door ramen nog meer beperken.

Tip
Radiatorfolie

Radiatorfolie

Bij radiatoren gaat veel warmte verloren richting de buitenmuren of ramen. Door radiatorfolie te plaatsen op de achterkant van de radiator of op de muur erachter, straalt de warmte de ruimte in. Deze kleine investering beperkt het warmteverlies door de direct aangrenzende gevel tot wel 80%.

Tip
Radiatorventilator

Radiatorventilator

Radiatorventilatoren brengen warmte van een radiator versneld de ruimte in en verdelen de warmte gelijkmatig. De ventilatoren zijn gemakkelijk te plaatsen onder of bovenop de radiator en zijn geschikt voor verschillende typen radiatoren en convectoren. Via een sensor worden de ventilatoren ingeschakeld zodra de radiator warm begint te worden. Het stroomgebruik is zeer laag en u bespaart op uw gasverbuik.

Tip
Ledlampen

Ledlampen

Eenvoudig energie besparen begint bij uw verlichting. Tot wel 15% van het totale elektriciteitsverbruik in een pand gaat op aan verlichting. Door gloeilampen te vervangen door ledlampen kunt u aanzienlijk besparen. ledlampen zijn er al in vele soorten, maten en kleuren. Er zijn dimbare typen verkrijgbaar en ze hebben geen opstarttijd zoals spaarlampen.

Tip
Geïsoleerde brievenbus

Geïsoleerde brievenbus

Het klinkt misschien gek, een geïsoleerde brievenbus, maar met een reguliere brievenbus gaat warmte verloren via de opening in de deur. Vaak zijn er al wel borstels aan de binnenzijde geplaatst om tocht te voorkomen, echter er gaat dan nog steeds veel warmte verloren. Tegenwoordig zijn er ook brievenbussen die uitgevoerd zijn met kierdichting in beide kleppen  en een geïsoleerde buitenklep. Dit scheelt tocht en houdt de warmte binnen.