• Gemeente Leiden
  • Woonhuis

Leiden verduurzaamt historische woningen

‘Meent u dat? Kan ik mijn enkelglas ramen vervangen en zonnepanelen plaatsen? Dat mag toch niet bij een monument?’ Opmerkingen als deze horen wij nog vaak. Dit is jammer, want in elke historische woning liggen mogelijkheden voor verduurzaming. Wij bij Erfgoed Leiden en Omstreken zijn hier al drie jaar mee bezig. In juli 2017 bereikten wij een mijlpaal: meer dan 250 monumenteneigenaars zijn geadviseerd hoe zij hun woning kunnen verduurzamen!

Op het kaartje ziet u van een deel van de stad de huizen waar wij in de afgelopen drie jaar zijn geweest.

Impact

Nu zegt het aantal bezochte huizen natuurlijk niets. Pas als iemand een maatregel uitvoert kan je spreken van verduurzaming. Uit navraag blijkt dat tachtig procent van de geadviseerde huiseigenaren tenminste één maatregel uitvoerde! Vaak deden zij dit met een, of meerdere subsidies. Na uitvoering wonen deze Leidenaren comfortabeler en energiezuiniger in hun historische woning.

Maatwerkadvies

Het advies dat wij bieden is maatwerk. Dit betekent dat wij het specifiek voor de woning opstellen. In de aangeraden maatregelen houden wij rekening met de ouderdom en karakteristieken van het huis. En, ook belangrijk: als erfgoedinstelling letten wij ook op de monumentale waarden. Naast de duurzaamheidsadviezen ontlasten wij de Leidenaar door te wijzen op de beschikbare subsidies en soms verplichte vergunningen.

Op naar de 500!

Ondertussen gaan wij gewoon door met het geven van adviezen. Met een totaal van 2.800 monumenten in Leiden is er nog genoeg werk te doen! Meer informatie over ons vindt u op onze website. U mag ons ook altijd mailen of bellen (info@erfgoedleiden.nl / tel. 071 516 5355).

Gepubliceerd op
1 september 2017

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

De Groene Menukaart Leiden breidt uit met twee nieuwe pandtypes

De Gemeente leiden heeft haar Groene Menukaart uitgebreid met twee nieuwe pandtypes. Naast het pandtype "woonhuis" kent Leiden sinds kort ook de pandtypes "Het Leidse weverhuis" en "De jaren '30 woning”.  

 
Lees verder

Open Monumentendag Leiden

Open Monumentendag 2022 in het teken van duurzaamheid!

Bent u benieuwd hoe monumenten in de praktijk worden verduurzaamd? Dan heeft u nu de kans! Dit jaar staat Open Monumentendag, op 10 en 11 september, in het teken van duurzaamheid. Dé kans om eens bij een duurzaam monument binnen te kijken. 

Lees verder

10 bespaartips

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Aangezien niet iedereen de middelen heeft om een investering te doen, geven wij tien energiebespaartips die makkelijk te implementeren zijn in ieder pand.

Lees verder