• Gemeente Maastricht
  • Woonhuis

10 bespaartips

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Aangezien niet iedereen de middelen heeft om een investering te doen, geven wij alvast tien energiebespaartips die makkelijk te implementeren zijn in ieder pand.

1. Slimme thermostaat

Door de thermostaat een graad lager te zetten, bespaar je tot 10% op je gasverbruik. Deze besparing kan jaarlijks oplopen tot € 50,-.

2. Verbruiksmanager

Wanneer verbruik ik veel energie en met welke apparaten? Hier geeft een energieverbruiksmanager inzicht in. Dit inzicht maakt energie besparen makkelijker en leuker, want het effect is meteen zichtbaar.

3. Stand-by killer

Door apparaten echt uit te zetten bespaar je al snel 60% van het stand-by verbruik. Zet je apparatuur eenvoudig uit via een stekkerdoos met aan/uit schakelaar.

4. Radiatoren inregelen

75% van de verwarmingssystemen is niet goed ingeregeld. Hierdoor ontstaat een onbalans in het systeem. Het warme water wordt niet goed verdeeld over de radiatoren, waardoor niet regelmatig verwarmd kan worden. Dit heeft energieverlies en discomfort tot gevolg. Regel je radiatoren daarom waterzijdig in.

5. Radiatorfolie

Bij radiatoren gaat veel warmte verloren naar de buitenmuren of ramen. Door radiatorfolie te plaatsen op de achterkant van de radiator of op de muur erachter, straalt de warmte de ruimte in.

6. Ledverlichting

Eenvoudig energie besparen begint bij de verlichting. Tot wel 15% van het totale elektriciteitsverbruik in een pand gaat op aan verlichting. Vervang gloeilampen door ledlampen en je bespaart aanzienlijk!

7. Geïsoleerde brievenbus

Het klinkt misschien gek, een geïsoleerde brievenbus, maar met een reguliere brievenbus gaat warmte verloren via de opening in de deur. Kies voor een brievenbus met een geïsoleerde buitenklep. Dit scheelt tocht en houdt de warmte binnen.

8. Douchetimer

Wist je dat wij in Nederland gemiddeld 8 minuten douchen? Door 3 minuten korter te douchen bespaar je veel energie en geld. Een douchetimer waarschuwt als de tijd voorbij is.

9. Isoleer cv-leidingen

Verwarmingsleidingen verliezen vaak veel warmte. Door deze leidingen te isoleren in de onverwarmde ruimtes, zoals kruipruimtes, cv-kasten en de vliering, wordt de warmte alleen daar afgegeven waar je dat wenst.

10. Dikke gordijnen en luiken

Het ophangen van dikke gordijnen kan zorgen voor veel minder warmteverlies via het raam. Dit geldt ook voor het sluiten van luiken aan de buitengevel; een eeuwenoude truc.

 

Meer weten over energie besparen? Op De Groene Menukaart staan per pandtype én per gemeente alle maatregelen uitgelegd. 

Gepubliceerd op
24 januari 2023

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Cultuurwaarde kaart Maastricht

Woont u in Maastricht, en weet u niet of u in een monument woont? De gemeente heeft een kaart waarop u dit kunt controleren.

Lees verder

Onderzoek verduurzaming historische woonhuizen Limburg

Woont u in een historisch of monumentaal pand in Limburg?

Provincie Limburg telt een grote hoeveelheid van deze historische woonhuizen. Vanuit de ambitie om Limburg groener en duurzamer te maken voert de provincie een onderzoek uit naar kennis over en bereidheid tot verduurzaming. Want met de beschikbare financieringsmogelijkheden en de juiste vakman is het mogelijk om elk huis duurzaam en comfortabel te maken.

Denkt u mee over energiebesparing in historische woonhuizen? Help de provincie haar diensten op gebied van groen en duurzaamheid te verbeteren door het invullen van de vragenlijst.

Lees verder

Gratis energiescans voor monumentale woonhuizen in Limburg

De Provincie Limburg helpt in samenwerking met Monumentenwacht Limburg en De Groene Grachten eigenaren van woonhuis monumenten in Limburg met verduurzamen Zij kunnen nu een gratis Duurzaam Monumenten-advies aanvragen om inzicht te krijgen in de duurzame kansen voor hun woning. Voor wie al een adviestraject doorlopen heeft wordt maatwerkondersteuning geboden.

Lees verder