Over ons

Over De Groene Menukaart

Veel mensen denken dat er voor monumenten, beschermd stadsgezichten en andere historische panden weinig te verduurzamen is. Op De Groene Menukaart laten we zien dat er meer mogelijk is dan vaak wordt gedacht. Het is een inspiratie platform voor eigenaren van voornamelijk vooroorlogse panden.

De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten en is ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de gemeenten Leiden, Maastricht, Amsterdam, Voorschoten, Wassenaar, Bergen op Zoom, Den Haag.

Bekijk nu deze video over De Groene Menukaart.

Gemeente Wassenaar

Aan inwoners van Wassenaar biedt de gemeente De Groene Menukaart aan. Deze bevat een selectie van toepassingen voor het verduurzamen van historische panden. Er is bijzondere aandacht voor monumenten en beeldbepalende panden.

De Groene Menukaart houdt rekening met de geschiedenis van Wassenaar en de huidige politieke besluiten. Wij hebben de wens om in 2020 20% meer energie op te wekken, en 20% minder energie te verbruiken. Met De Groene Menukaart én – voor overige woningeigenaren – ons energieloket willen we onze bewoners een stimulans geven om mee te doen.

Heeft u een wensenlijst van maatregelen samengesteld? Bespreek met ons de mogelijkheden in een maatwerkgesprek of vraag een specialistisch bureau om advies.

Er kan meer dan u denkt bij een historisch pand!

Monumenten in Gemeente Wassenaar

De gemeente Wassenaar hecht grote waarde aan het behoud van zijn monumenten, beeldbepalende karakteristieke panden of panden gelegen in het beschermde dorpsgezicht. De gemeente stelt het behoud van cultuurhistorische waarden voorop. Met betrekking tot duurzame maatregelen hecht de gemeente eraan dat deze worden genomen op een ‘natuurlijk moment’, dus alleen wanneer regulier onderhoud of restauratie noodzakelijk is. Een rapport van de monumentenwacht of andere deskundige organisatie kan helpen om dit moment te bepalen.

Historische panden zijn naar hun aard al duurzaam. De lange levensduur van de oude materialen kan extra lang in stand worden gehouden door regelmatig onderhoud, deskundige restauratie en zorgzame bewoning. Dat is goed voor het milieu en uw portemonnee. Eenvoudige maatregelen kunnen al veel comfort- en energiewinst opleveren. Ook is het raadzaam het historische gebruik van uw pand te (laten) onderzoeken. U zult verrast zijn hoeveel ‘oude’ oplossingen nog steeds actueel zijn.

Wilt u echt aan de slag met uw pand? Dan raden wij u aan eerste contact op te nemen met de gemeente via telefoonnummer 14070 of per e-mail naar gemeente@wassenaar.nl. In een voorbespreking kunt u overleggen voor welke maatregelen u een vergunning nodig heeft en waarvoor niet. Is er een vergunning nodig dan wordt uw plan ook voorgelegd aan de Commissie Welstand en Cultureel Erfgoed (WCE). Onze deskundige adviseurs zullen uw plan op monumentale waarde beoordelen met de duurzame maatregelen als integraal onderdeel daarvan. Er kan meer met uw historische pand dan u wellicht denkt!

Duurzaam Bouwloket

Weet u al wat u welke maatregelen u wilt gaan uitvoeren? Of heeft u een specifieke vraag over isolatie, zonnepanelen, warmtepompen of andere duurzame maatregelen? Dan kunt u terecht bij het energieloket van uw gemeente. Zij helpen u met onafhankelijk advies en antwoord op al uw duurzame vragen. Zij bieden u ook een overzicht van lokale bedrijven voor de uitvoering en een subsidiecheck. Bezoek de website of neem contact met ze op via het nummer: 072 743 39 56.

Het energieloket is een initiatief van de gemeente Wassenaar en Duurzaam Bouwloket voor het helpen van huiseigenaren met het verduurzamen van hun woning.

De Groene Grachten 

De Groene Grachten dankt haar naam aan haar allereerste project op de Amsterdamse Prinsengracht. In 2012 werd samen met 15 partners gewerkt aan de verduurzaming van zes grachtenpanden. Wubbo Ockels richtte de organisatie op met de volgende woorden: “Als zelfs een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het toch overal!”.

Wij van De Groene Grachten beperken ons al lang niet meer tot de grachten van Amsterdam, maar zijn overal in het land actief. Wij helpen u met het verduurzamen van uw woning, kantoor, molen, boerderij of ander monumentaal pand. Dat doen we met onafhankelijk advies en begeleiding bij de uitvoering.

De Groene Menukaart

Als adviseurs doen we elke dag kennis en ervaring op met het verduurzamen van oude panden. Omdat we deze kennis niet voor onszelf wilden houden zijn we gestart met De Groene Menukaart. Op dit onafhankelijke platform delen we gratis onze kennis en ervaring. Om anderen te inspireren en informeren over de mogelijkheden.

advies op maat

Advies op maat

Wij geven onafhankelijk, persoonlijk advies aan particuliere en zakelijke eigenaren over het verduurzamen van hun pand. In het uitgebreide adviesrapport staan alle mogelijke maatregelen voor uw pand, met toelichting, kosten, besparing, aandachtspunten en voordelen. U krijgt inzicht in welke vergunningen u waarvoor nodig heeft en krijgt een overzicht van alle relevante subsidies en financieringenZo weet u wat er in uw situatie mogelijk is en wat de mogelijke vervolgstappen zijn.

bouwbegeleiding

Bouwbegeleiding

Wilt u naar aanleiding van een Advies op Maat tot actie overgaan? Wij kunnen de uitvoering van de plannen ook begeleiden. Afhankelijk van uw wensen kunnen wij u volledig ontzorgen of op delen ondersteunen. We kennen de weg in het woud van vergunningen, regelgeving, financiering en subsidies en kunnen u helpen het gesprek met de gemeente op te starten. Als u dat wil kunnen we u ook adviseren waar u op moet letten bij het kiezen van een aannemer en beoordelen van offertes. Wij zijn onafhankelijk en zullen geen partij aanbevelen. 

Bekijk nu deze video over De Groene Menukaart. 
Loading...