• Nederland
  • Fort

De doelgroep van de Gedenkplaats maakt bewuste keuzes en denkt na over de ‘footprint' die ze tijdens hun leven maken en over dat wat ze achterlaten als ze er zelf straks niet meer zijn. Dit uit zich bij de gedenkplaats o.a. in biologische horeca, afvalscheiding & recycling en natuurlijk de wens tot energieneutraal zijn. Samen met het een team van specialisten bekijken we alle mogelijke scenario’s, zoals het gebruik van de oude waterkelders als energiebron. 

Marian van Weert , Ondernemer Gedenkplaats Fort Nigtevecht

Wij hebben een HR-warmtewisselaar, met warmtepomp en zeer efficiënt luchtbehandelingsysteem. Hierdoor is de luchtkwaliteit zeer hoog, met voor Europese normen lage CO2, fijnstof en schimmel waarden. Ons warmte-terug-win-rendement is 83%!

Marc Heijdeman , Directeur Fort ’t Hemeltje BV

We hebben het dak op het fort waterdicht gemaakt. Ook gebruiken we een grote houtsnipperkachel om het fort én water van de douches te verwarmen. We hebben een groen energiecontract en zijn CO2 neutraal. 

Koos Lucas , Eigenaar B&B Fort Bakkerskil

Fort Resort Beemster heeft ten opzichte van een gewoon wellness bedrijf van soortgelijke grootte ± 40% minder stookkosten. Dit is dankzij een reeks duurzame maatregelen die ons fort eco-vriendelijk en ons hotel CO2-neutraal maakt. 
 

Frank Bart , Directeur Fort Resort Beemster

Bij de recente renovatie van de militaire bergloods zijn de golfplaten voorzien van een isolatielaag, wat een enorme energiebesparing oplevert. De loods dient nu als atelier en voor tentoonstellingen, maar hij wordt ook verhuurd voor speciale bijeenkomsten. Het fort zelf is geheel voorzien van duurzame LED verlichting en ecologie is een terugkerend thema in ons artistieke programma.

Zippora Elders , Artistiek directeur Kunstfort bij Vijfhuizen

Als zelfs een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het toch overal?

Wubbo Ockels , Astronaut en oprichter De Groene Grachten