• Nederland
  • Fort

Forteiland Pampus ontvangt bijna 1 miljoen Europese subsidie voor verduurzaming

Forteiland Pampus ontvangt een subsidie van 996.00 euro van REACT-EU voor de aanleg van een volledig nieuw en fossielvrij energiesysteem. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie (REACT-EU Kansen voor West II) focust zich op economisch herstel na de Coronacrisis met speciale aandacht voor de digitale en circulaire economie. De toegekende subsidie van bijna 1 miljoen zet de duurzame ambities van Pampus in een stroomversnelling.

Het forteiland was zelf al aan de slag met een tal van duurzame projecten: een nieuw circulair entreegebouw door Paul de Ruiter Architects, een energieneutraal zomerpaviljoen, een elektrische vloot en high-tech waterzuivering door nanofiltratie. Het nieuwe energiesysteem is in al deze projecten de verbindende factor.

Met het energiesysteem zal energie worden opgewerkt door zon, wind, waterstof en biovergisting. Door middel van een smart grid wordt de opgewekte energie zo efficiënt mogelijk gebruikt en opgeslagen. Het systeem is aanbod gedreven, wat betekent dat het aanbod het verbruik bepaalt. Zo is bijvoorbeeld een dynamische menukaart in het horecapaviljoen mogelijk met weinig energie en meer koude bereidingen.

Directeur van Stichting Forteiland Pampus verwacht mede dankzij deze subsidie rond 23 één  van de eerste duurzaam zelfvoorzienende werelderfgoederen te zijn.

Over Forteiland Pampus 

Forteiland Pampus is onderdeel van De Hollandse Waterlinies en daarmee UNESCO-werelderfgoed. Het forteiland is het sluitstuk van de Stelling van Amsterdam, een baken van militaire en nautische geschiedenis en een drukbezochte museale- en recreatielocatie. Pampus is al sinds 1895 volledig zelfvoorzienend.

 

Overig nieuws

10 bespaartips

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Aangezien niet iedereen de middelen heeft om een investering te doen, geven wij tien energiebespaartips die makkelijk te implementeren zijn in ieder pand.

Lees verder

Een duurzame Open Monumentendag

Open Monumentendag 2022 in het teken van duurzaamheid!

Bent u benieuwd hoe monumenten in de praktijk worden verduurzaamd? Dan heeft u nu de kans! Dit jaar staat Open Monumentendag, op 10 en 11 september, in het teken van duurzaamheid. Dé kans om eens bij een duurzaam monument binnen te kijken. 

Lees verder

(hybride) Warmtepomp wordt de norm

Als je CV-ketel het begeeft, dan wordt er vaak gedacht om direct een nieuwe (traditionele) ketel terug te plaatsen. Vanaf 2026 is dat, als het aan het kabinet ligt, verleden tijd. Dan worden hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen. Bij vervanging van je cv-installatie zal je moeten overstappen naar duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

Lees verder