• Nederland
  • Fort

Forteiland Pampus ontvangt 560.000 van Erfgoed Deal

Forteiland Pampus wil, geïnspireerd door de geschiedenis als zelfvoorzienend militair eiland, zijn verantwoordelijkheid nemen in de energietransitie en als eerste UNESCO Werelderfgoed in Nederland 100% zelfvoorzienend en fossielvrij worden. Een belangrijke stap in de financiering is nu gezet. Stichting Forteiland Pampus is in samenwerking met Provincie Noord-Holland en Gooise Meren één van de zes geselecteerde projecten binnen het thema ‘Energietransitie en duurzaamheid’ van de Erfgoed Deal, een samenwerkingsverband tussen dertien maatschappelijke organisaties en overheden. Het project ontvangt daarmee €560.000,-. Deze bijdrage zorgt ervoor dat de financiering, waar in totaal 5,5 miljoen voor nodig is, voor de helft rond is. Een belangrijk kantelpunt, geheel volgens planning. De Erfgoed Deal zoekt voorbeelden van plaatsen met een duurzame transformatieopgave, waar erfgoed van betekenis kan zijn. Pampus is geselecteerd omdat het plan op zeer doordachte wijze weergeeft hoe erfgoed ingezet kan worden voor de energietransitie in Nederland.

Tom van Nouhuys, directeur Stichting Forteiland Pampus: “Wij zijn heel blij met de bijdrage vanuit de Erfgoed Deal. Het bevestigt ons in de overtuiging dat ons erfgoed echt een inspiratiebron kan zijn voor een duurzame toekomst. Met deze bijdrage gaan we onze geschiedenis inzetten als basis voor de energie- en grondstoffentransitie.” René Dijkstra, Principal Consultant bij Kirkman Company en adviseur van Pampus over de financiering: “De toekenning vanuit de Erfgoed Deal is een bijzondere waardering voor de kwaliteit en haalbaarheid van het ambitieuze projectplan en daarmee tegelijkertijd een uitnodiging voor andere partijen om ook in te stappen. We hebben nu momentum.”

Pampus Duurzaam Zelfvoorzienend 

De grootste duurzame ontwikkeling van Pampus – het meest bezochte fort van de Stelling van Amsterdam – heeft betrekking op de bouw van een circulair entreegebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects. Daarnaast bevatten de plannen een nieuw, innovatief energiesysteem volledig gebruikmakend van, zonne- en windenergie. Onlangs nam Pampus als eerste stap van de duurzame transformatie een biovergister in gebruik, die al het organische afval omzet in energie en plantenvoeding.

Gepubliceerd op
7 april 2021

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Forteiland Pampus ontvangt bijna 1 miljoen Europese subsidie voor verduurzaming

Forteiland Pampus ontvangt een subsidie van 996.00 euro van REACT-EU voor de aanleg van een volledig nieuw en fossielvrij energiesysteem. 

Lees verder

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is samen met Stelling van Amsterdam erkend als UNESCO Werelderfgoed: De Hollandse Waterlinies

Sinds maandag 26 juli is de Nieuwe Hollandse Waterlinie officieel UNESCO Werelderfgoed. Samen met de Stelling van Amsterdam ontvangen ze deze status en vormen ze de Hollandse Waterlinies. 

Lees verder

Fort Nigtevecht krijgt een duurzame herbestemming

Fort Nigtevecht maakt zich klaar voor een duurzame toekomst met een plan voor herbestemming. De nieuwe huurder van Nigtevecht wil het fort in de toekomst gebruiken voor kleinschalige horeca, verschillende activiteiten zoals workshops en het uitoefenen van ambachten.

Lees verder