• Nederland
  • Fort

Katja uit Beets: ‘Duurzaam verbouwen met respect voor het authentieke karakter’

Even voorstellen
Mijn naam is Katja Schuitema. Samen met mijn partner  en twee kinderen woon ik sinds 2015 in een unieke stolpboerderij in Beets. We bewonen daar het deel dat vroeger diende als opstal voor het vee en dat bewoond werd door de arbeiders. Het antieke voorhuis doet sinds dit voorjaar dienst als ontvangstruimte voor gasten.

Waarom sprak deze woning jullie zo aan?
De keus voor dit pand was voor ons voor de hand liggend: het is een stolp die tot de verbeelding spreekt, waar ruimte is voor ontwikkeling en waar je dagelijks met de elementen en haar geschiedenis wordt geconfronteerd. Kortom: een waardig huis.

Wat maakt deze boerderij zo bijzonder?
Stolpboerderijen bepalen al eeuwen het beeld van het Noord-Hollandse landschap. De stolp staat symbool voor het huisvesten van het boerengezin met arbeiders, vee én wintervoorraad onder één dak. Het vee is in de loop der jaren verdwenen uit de stolp en arbeiders zochten elders werk. Meestal werden de lege hooibergen omgebouwd voor bewoning, met een tussenvloer voor een tweede verdieping. Hiermee verloren de meeste stolpen ook hun karakteristieke inpandige hart en tevens warmtebron voor het vee.

In welke staat was de stolp?
Het pand is door de vorige bewoners met zeer veel respect onderhouden en veel authentieke details zijn daardoor bewaard gebleven. Zo zit er nog geen tussenvloer in de hooiberg. De basis van de stolp was goed, alleen het achterstallig onderhoud aan het houtwerk heeft heel wat uren schilderen opgeleverd.

Wat hebben jullie gedaan om de boerderij duurzamer te maken en met welk doel?
Om het pand duurzaam – en zoveel mogelijk in originele staat – de toekomst in te laten gaan, is het plan om de hooiberg te restaureren, met respect voor het karakter dat deze ruimte aan het pand geeft. Het idee is om hier een vergaderlocatie te realiseren, die uitzicht biedt op de prachtige hoogte van de inpandige hooiberg. Het mes snijdt daarmee aan twee kanten: de vergaderruimte wordt verwarmd en daarmee ook de woning .

Wie een monument duurzaam wil verbouwen kan het beste op zoek gaan naar goede isolatiemogelijkheden, want dat zorgt voor de grootste besparing . Kies er daarbij voor om de leefruimte in de winter klein te houden en in de zomer groter te maken. Net zoals ze dat vroeger deden. We hebben een houtkachel geplaatst, waar we als vanzelf niet ver bij vandaan gaan. Dan is een grote leefruimte ook niet nodig.

Wat staat er in de planning?
De investering betreft vooral de vernieuwing van het rieten dak en de isolatie hiervan, de isolatie van muren en eventuele alternatieve warmtesystemen. De financiering hiervan wordt mogelijk gemaakt door een gedeeltelijke duurzaamheidssubsidie en een gedeeltelijke monumentenlening.

Waar liepen jullie tegenaan?
Helaas is het verlenen van de vergunningen door de gemeente het grootste struikelblok. Dat vergt enorm veel tijd, zelfs voor het vervangen van het reeds bestaande dak. Aangezien het pand al meer dan 300 jaar heeft gewacht op onze bewoning, nemen we de tijd om onze plannen uit te voeren en maken we ons daar maar niet al te druk over.

Gepubliceerd op
11 maart 2020

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Waterturbine bij Fort Pannerden levert duurzame energie

Een verticale watermolen, die als energieturbine de kop Een verticale watermolen, die als energieturbine de kop van een krib in de Waal vervangt. Het is het nieuwste van een krib in de Waal vervangt. Het is het nieuwste idee om Fort Pannerden van duurzame energie te idee om Fort Pannerden van duurzame energie te voorzien.

Lees verder

Naar een duurzaam gebruik van Fort bij Nigtevecht

Natuurmonumenten maakt een volgende stap voor een duurzaam gebruik van Fort bij Nigtevecht. Het fort was al gedeeltelijk in gebruik als gedenkplaats. Via de Stichting Gedenkplaats fort Nigtevecht kunnen mensen hun geliefde gedenken en een urn en/of monumentje plaatsen. Vanwege achterblijvende exploitatie is besloten het concept te verbreden met de verhuur van (vergader) ruimtes en kleinschalige events.

Lees verder

Forteiland Pampus ontvangt 560.000 van Erfgoed Deal

Forteiland Pampus wil, geïnspireerd door de geschiedenis als zelfvoorzienend militair eiland, zijn verantwoordelijkheid nemen in de energietransitie en als eerste UNESCO Werelderfgoed in Nederland 100% zelfvoorzienend en fossielvrij worden. Een belangrijke stap in de financiering is nu gezet.

Lees verder