• Nederland
  • Fort

Rijksmuseum ontvangt als eerste museum 5 sterren voor duurzaam beheer

Het Rijksmuseum heeft dit jaar een BREEAM-NL In-Use duurzaamheidscertificaat mogen ontvangen met een ‘outstanding’ beoordeling. Dit is de hoogste beoordeling en betreft 5 sterren. Het Rijksmuseum is hiermee het allereerste museum ter wereld dat voor het beheer van een bestaand gebouw de hoogste haalbare beoordeling scoort.

Op het onderdeel Beheer heeft het museum een uitstekende beoordeling door haar hoge aantal punten op de onderdelen: beheer van water, energie en afval. Vier jaar geleden kreeg het museum ook al als eerste museum ter wereld de kwalificatie ‘excellent’ (4 sterren) voor duurzaam beheer. Ook op de andere onderdelen van BREEAM-NL, Asset en Gebruik, scoort het museum hoger dan voorheen.

Ondanks de uitstekende beoordeling is het rijksmuseum nog lang niet klaar met verduurzamen. Zo zal zij dit jaar focussen op het verder inperken van het energieverbruik, het hergebruik van (regen)water, het reduceren van de hoeveelheid afval en het stimuleren van het duurzaamheidsbewustzijn bij het personeel. Het Rijksmuseum heeft de afgelopen jaren het energiegebruik fors teruggebracht. Een mooi streven en voorbeeld voor andere culturele instellingen.

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is een internationale certificeringsmethode in meer dan 80 landen. De methode is oorspronkelijk ontwikkeld door het Building Research Establishment (BRE). Dutch Green Building Council heeft de methode geschikt gemaakt voor Nederland en noemt het BREEAM-NL. In totaal kent het vier keurmerken die focussen op bestaande gebouwen, nieuwbouw- en renovatieprojecten, sloopprojecten en complete gebieden. Het Rijksmuseum is beoordeeld met het keurmerk voor bestaande gebouwen (In-Use). 

 

Overig nieuws

Forteiland Pampus ontvangt bijna 1 miljoen Europese subsidie voor verduurzaming

Forteiland Pampus ontvangt een subsidie van 996.00 euro van REACT-EU voor de aanleg van een volledig nieuw en fossielvrij energiesysteem. 

Lees verder

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is samen met Stelling van Amsterdam erkend als UNESCO Werelderfgoed: De Hollandse Waterlinies

Sinds maandag 26 juli is de Nieuwe Hollandse Waterlinie officieel UNESCO Werelderfgoed. Samen met de Stelling van Amsterdam ontvangen ze deze status en vormen ze de Hollandse Waterlinies. 

Lees verder

Fort Nigtevecht krijgt een duurzame herbestemming

Fort Nigtevecht maakt zich klaar voor een duurzame toekomst met een plan voor herbestemming. De nieuwe huurder van Nigtevecht wil het fort in de toekomst gebruiken voor kleinschalige horeca, verschillende activiteiten zoals workshops en het uitoefenen van ambachten.

Lees verder