• Gemeente Leiden
  • Jaren dertig woning

Duurzaam nieuws

De ontwikkelingen staan niet stil. Volg hier het laatste duurzame nieuws en kijk wat er in uw regio gebeurt.

Open Monumentendag Leiden

8 september 2022

Open Monumentendag 2022 in het teken van duurzaamheid!

Bent u benieuwd hoe monumenten in de praktijk worden verduurzaamd? Dan heeft u nu de kans! Dit jaar staat Open Monumentendag, op 10 en 11 september, in het teken van duurzaamheid. Dé kans om eens bij een duurzaam monument binnen te kijken. 

Lees verder

10 bespaartips

24 januari 2023

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Aangezien niet iedereen de middelen heeft om een investering te doen, geven wij tien energiebespaartips die makkelijk te implementeren zijn in ieder pand.

Lees verder

(hybride) Warmtepomp wordt de norm

17 mei 2022

Als je CV-ketel het begeeft, dan wordt er vaak gedacht om direct een nieuwe (traditionele) ketel terug te plaatsen. Vanaf 2026 is dat, als het aan het kabinet ligt, verleden tijd. Dan worden hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen. Bij vervanging van je cv-installatie zal je moeten overstappen naar duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

Lees verder

De Groene Menukaart Leiden breidt uit met twee nieuwe pandtypes

20 mei 2021

De Gemeente leiden heeft haar Groene Menukaart uitgebreid met twee nieuwe pandtypes. Naast het pandtype "woonhuis" kent Leiden sinds kort ook de pandtypes "Het Leidse weverhuis" en "De jaren '30 woning”.  

 

Lees verder

Leiden verduurzaamt historische woningen

1 september 2017

‘Meent u dat? Kan ik mijn enkelglas ramen vervangen en zonnepanelen plaatsen? Dat mag toch niet bij een monument?’ Opmerkingen als deze horen wij nog vaak. Dit is jammer, want in elke historische woning liggen mogelijkheden voor verduurzaming. Wij bij Erfgoed Leiden en Omstreken zijn hier al drie jaar mee bezig. In juli 2017 bereikten wij een mijlpaal: meer dan 250 monumenteneigenaars zijn geadviseerd hoe zij hun woning kunnen verduurzamen!

Lees verder

Leidse zonnepanelen-checker

1 september 2017

De regels voor het plaatsen van zonnepanelen verschillen per gemeente. Dit maakt het lastig om de juiste informatie te vinden. Om het voor Leidenaren makkelijker te maken heeft Erfgoed Leiden en Omstreken een online zonnepanelen-checker ontwikkeld. Na het invullen van een paar vragen weet de invuller of hij een vergunning aan moet vragen en aan welke regels hij zich moet houden.

Lees verder

Als zelfs een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het toch overal?

Wubbo Ockels , Astronaut en oprichter De Groene Grachten

Leiden is een geweldig mooie stad, met veel historische panden. Daar zijn we trots op. We zien steeds eigenaren van deze panden die aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun woning. En dat vind ik als wethouder energietransitie goed nieuws. Om het eenvoudiger te maken, delen we voorbeelden van verschillende panden. Ik hoop dat het ook u inspireert en dat we straks kunnen zeggen: Leiden heeft enorm duurzame historische panden en daar zijn we trots op!

Fleur Spijker , Wethouder Duurzame Verstedelijking, Ruimte & Wonen

We wilden al jaren het onmogelijke: zonnepanelen op ons prominent zichtbare monumentale dak. Nu kunnen we écht onze eigen energie opwekken!

Egbert Fransen , Directeur Pakhuis de Zwijger

Helemaal hip! Een groen dak op een historisch pand in Leiden.

Anne Marieke Schwencke , Vrijwilliger Energiek Leiden

Monumenten zijn voor een belangrijk deel al duurzaam en waar ze dat niet zijn ziet de RCE volop ruimte voor verbetering. Maar het blijft altijd maatwerk.

Ir. Mark Stappers , Specialist bouwfysica, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Onze historische stad telt veel monumenten en oude gebouwen. In de duurzaamheidsagenda van Leiden is daarom specifiek aandacht voor dit erfgoed. Het duurzaam maken van historische panden vraagt een zorgvuldige aanpak en maatwerk. We merken dat steeds meer huiseigenaren aan de slag gaan met verduurzaming van hun gebouw. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Ilse Koreman , Voormalig projectleider duurzame monumentenzorg

Dankzij de nieuwe dubbele beglazing en de vervanging van de oude gasboiler kon de gaskraan in ons monumentale pand een slag verder dicht. Twee vliegen in één klap; sterk verbeterde thermische isolatie, maar ook een merkbare en zeer gewenste afname van de geluidsoverlast vanaf de straat en het water.

Familie Overweg , Keizersgracht

Wij hebben ons Rijksmonument uit 1657 verduurzaamd. We zijn begonnen met De Groene Menukaart. Vervolgens heeft De Groene Grachten een uitstekend advies geleverd en inzichtelijk gemaakt wat mogelijk is, hoe duurzaam het is en hoe rendabel het is. Ook boden ze hulp bij de vergunningsaanvraag bij de gemeente. We zijn zeer tevreden met het resultaat!

Karin Kersten , Directeur Facility Management en Manager van het Jaar, ABN AMRO