Kies uw gemeente
Er zijn verschillende gemeenten aangesloten bij De Groene Menukaart, kijk of uw gemeente meedoet of kies voor de landelijke menukaart.
Kies uw menukaart
Er zijn verschillende menukaarten beschikbaar. Kies hieronder een pandtype en ga meteen aan de slag met de duurzame opties!
De Groene Menukaart is er voor u als bewoner of gebruiker van vooroorlogse, monumentale en beschermde panden. Monumenteneigenaren denken vaak dat hun pand niet duurzamer kan en mag. Of ze raken verstrikt in het web van regelgeving en financiering. Daarom biedt De Groene Menukaart één plek voor inzicht in techniek, regelgeving, financiering en de mogelijke energiebesparing. Kortom het startpunt voor verduurzaming!
De Menukaart is opgebouwd uit een aantal stappen die u helpen bij het proces van duurzame verbeteringen. Dit zijn:
De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten en is ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en diverse gemeenten en provincies.
De Groene Menukaart is bedoeld voor eigenaren van een historisch pand in Leiden. Deze website biedt de juiste informatie om historische panden op een goede manier te verduurzamen.
Onze gebouwvoorraad is divers en elk historisch is pand uniek. Het kan zo zijn dat er voor u en uw buurman een verschillende oplossing voor handen ligt om tot een duurzaam historisch pand te komen. Verschillen tussen gemeenten zijn er ook. Dit heeft te maken met de geschiedenis, opbouw, leeftijd van een gemeente en soms ook met de politieke agenda. Zo kan aardwarmte in de ene gemeente een goede oplossing zijn, maar in de andere gemeente niet haalbaar door de opbouw van de ondergrond.
Leiden is een echte erfgoedstad en hier zijn we trots op. We streven naar duurzame ingrepen die passend zijn in het historische bouwsysteem van het gebouw. Dit vraagt om een zorgvuldige en innovatieve aanpak.
‘Eerste hulp bij duurzaam wonen’
Erfgoed Leiden kijkt graag samen met u naar de mogelijkheden en biedt een gratis maatwerkadvies aan.
“Als zelfs een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het toch overal!”. Met deze woorden richtten Wubbo Ockels en Suze Gehem De Groene Grachten in 2012 op.
De Groene Grachten dankt haar naam aan haar allereerste project op de Amsterdamse Prinsengracht. In 2012 werd samen met 15 partners gewerkt aan de verduurzaming van zes grachtenpanden. Inmiddels beperken we ons al lang niet meer tot de grachten van Amsterdam, maar zijn we overal in het land actief. Wij helpen u met het verduurzamen van uw woning, kantoor, molen, kerk, boerderij of ander monumentaal pand. Dat doen we met onafhankelijk advies en begeleiding bij de uitvoering.
In de afgelopen jaren werkte De Groene Grachten aan het verduurzamen van honderden projecten. Enkele voorbeelden zijn de Zaanse Schans, Paleis Soestdijk, studentenvereniging L.A.N.X., Koninklijk Instituut voor de Tropen en Green Light District.
Lees meer over De Groene Grachten