• The Netherlands
  • House

Forteiland Pampus ontvangt bijna 1 miljoen Europese subsidie voor verduurzaming

Forteiland Pampus ontvangt een subsidie van 996.00 euro van REACT-EU voor de aanleg van een volledig nieuw en fossielvrij energiesysteem. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie (REACT-EU Kansen voor West II) focust zich op economisch herstel na de Coronacrisis met speciale aandacht voor de digitale en circulaire economie. De toegekende subsidie van bijna 1 miljoen zet de duurzame ambities van Pampus in een stroomversnelling.

Het forteiland was zelf al aan de slag met een tal van duurzame projecten: een nieuw circulair entreegebouw door Paul de Ruiter Architects, een energieneutraal zomerpaviljoen, een elektrische vloot en high-tech waterzuivering door nanofiltratie. Het nieuwe energiesysteem is in al deze projecten de verbindende factor.

Met het energiesysteem zal energie worden opgewerkt door zon, wind, waterstof en biovergisting. Door middel van een smart grid wordt de opgewekte energie zo efficiënt mogelijk gebruikt en opgeslagen. Het systeem is aanbod gedreven, wat betekent dat het aanbod het verbruik bepaalt. Zo is bijvoorbeeld een dynamische menukaart in het horecapaviljoen mogelijk met weinig energie en meer koude bereidingen.

Directeur van Stichting Forteiland Pampus verwacht mede dankzij deze subsidie rond 23 één  van de eerste duurzaam zelfvoorzienende werelderfgoederen te zijn.

Over Forteiland Pampus 

Forteiland Pampus is onderdeel van De Hollandse Waterlinies en daarmee UNESCO-werelderfgoed. Het forteiland is het sluitstuk van de Stelling van Amsterdam, een baken van militaire en nautische geschiedenis en een drukbezochte museale- en recreatielocatie. Pampus is al sinds 1895 volledig zelfvoorzienend.

 

Other news

Coen and Sander from Ilpendam: "Our monument can hardly become more sustainable than it is now"

Coen and Sander made their new home more sustainable. We visited them! "Our monument can hardly become more sustainable than it is nows".

Continue reading

Wim and Janneke from Edam: ‘We actually built a building within another building’

Short introduction

We are Wim van den Essenburg, young pensionado and Janneke Rijpstra, communication manager. We have one daughter who lives with us, she is studying Social Sciences and a son who works for Google and lives in Dublin.

Continue reading

Katja from Beets: "Building sustainably with respect for the authentic character"

Short introduction 
My name is Katja Schuitema. Since 2015, I have been living in a unique farmhouse in Beets with my partner and two children. We live there in the part that used to be a shed for the cattle and that was inhabited by the workers ....

Continue reading