Verduurzamen met De Groene Menukaart – Zo werkt het 

De Groene Menukaart laat u meer dan 7maatregelen zien waarmee u uw oude woning, kantoor of pand duurzaam kunt verbeteren. U kunt de maatregelen bekijken, vergelijken en bewaren, zodat u vervolgens écht tot actie kunt overgaan met uw eigen favoriete opties. Of u nu een woning, molen, fort, boerderijbuitenplaats of kerkgebouw wilt verduurzamen. Deze website laat u zien wat u kunt doen om uw pand energiezuinig, milieuvriendelijk en comfortabelte maken. 

 

Eeuwenoud fort duurzaam

Oude gebouwen vragen een andere aanpak om te verduurzamen. Groene ambities moeten zorgvuldig worden ingepast met respect voor het gebouw. De Groene Menukaart helpt u daarmee op weg.

Waar moet u op letten bij een fort? Dit wordt per duurzame maatregel uitgelegd. We hebben per maatregel de nodige informatie, tips en rekentools, regelgeving en financieringsopties verzameld. Zo ziet u snel wat er mogelijk is.

 

Wist u dat

Prins Maurits tijdens de Tachtigjarige Oorlog als eerste land onder water zette om de vijand tegen te houden? Na het Rampjaar 1672 bouwden de Staten van Holland dit uit tot de Oude Hollandse Waterlinie.

Wist u dat

In het begin van de negentiende eeuw de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam zijn ontworpen door Cornelis Krayenhoff – natuurkundige, arts, waterbouwkundige en generaal!

Overzicht van uw keuzes 

Vindt u een maatregel interessant? Klik dan op ‘Bewaar’. Zo komt de maatregel in uw ‘bewaard-lijstje’. Heeft u alle maatregelen waar u geïnteresseerd in bent bekeken? Klik dan op ‘bewaard’ rechtsboven op de website. U kunt nu een PDF van uw bewaarde maatregelen naar uzelf mailen of contact met ons opnemen 

De mogelijkheid om maatregelen te bewaren is er voor u. Daarom hebben wij geen inzage in de door u bewaarde maatregelen en gaat de mail met de PDF alleen naar het door u opgegeven e-mailadres.  

Is er ook subsidie of financiering voor het verduurzamen van monumenten 

Hier vindt u een overzicht van alle landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidie- en financieringsregelingen. Liever een overzicht per maatregel? Kijk dan bij de maatregel van uw keuze om te zien welke subsidie of financiering er beschikbaar is. En met de handige rekentool krijgt u per maatregel inzicht in de kosten en de besparing in euro’s en CO2. Dan weet u dus ook hoeveel u ongeveer nodig heeft. En voor wie niet te veel wil investeren zijn er ook Quick wins. Deze maatregelen kosten niet veel, maar leveren u wel energiebesparing op. 

Wet- en regelgeving 

Voor sommige maatregelen, met name voor monumenten en beschermd stadsgezichten, bent u verplicht om een vergunning aan te vragen. Daarom krijgt u per maatregel een zo compleet mogelijk overzicht van de wet- en regelgeving die van toepassing is. Zo ziet u snel waar u rekening mee moet houden. We raden daarnaast aan om uw gemeente zo vroeg mogelijk bij uw plannen te betrekken. 

Monumenten kunnen groen, maar hoe? We vroegen het willekeurige Amsterdammers op straat.

Waarom verduurzamen? 

  • Een lagere energierekening 
  • Meer comfort in uw fort
  • Het milieu een handje helpen 
  • Uw pand ouderhouden en klaarmaken voor de toekomst 
Loading...