Over ons

Over De Groene Menukaart

Mag je zonnepanelen op het dak van de kerk leggen? Hoe reken je af met vocht en tocht in een monumentale woning? Kun je een oude stolpboerderij met een warmtepomp verwarmen? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen vind je op De Groene Menukaart.

Dit is hét startpunt als je als eigenaar of gebruiker van een historisch gebouw, een monument of een beschermd stads- of dorpsgezicht aan de slag wil met energiebesparing en verduurzaming. Dit begint met een ontdekkingstocht langs 100 duurzame maatregelen. Je leest wat de maatregelen opleveren en wat er nodig is om ze uit te voeren. Zo geven we inzicht in de duurzame kansen, de regelgeving en actuele subsidies. Kortom, start vandaag nog met het maken van een duurzaam plan voor jouw historische pand.

De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten. In samenwerking met tientallen partners, waaronder gemeenten en het Nationaal Restauratiefonds wordt het platform voortdurend aangevuld met subsidies, financieringen en regelgeving. Zo is De Groene Menukaart hét centrale startpunt voor het toekomstklaar maken van uw monument.

En dat monumenten duurzaam kunnen worden, dat laten Wim en Lies zien! Bekijk hier het filmpje voor inspiratie: https://www.youtube.com/watch?v=oYaJoKZYVc4

 

 

  


De Groene Menukaart Hofjes

In 2022 heeft De Groene Grachten een onderzoek naar de verduurzamingsopgave van hofjes uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hiermee zijn de kansrijke duurzame maatregelen met juridische en financiële kaders in kaart gebracht. Samen met de Metropoolregio Amsterdam, Landelijk Hofjesberaad, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de provincie Noord-Holland en een aantal hofjes is dit onderzoek vertaald naar een Groene Menukaart. Het doel de informatie op een laagdrempelige manier te delen.

Via de Groene Menukaart krijgt u op een makkelijke en toegankelijke manier inzicht in de mogelijkheden voor uw pand. Tevens krijgt u gelijk een indicatie van de kosten en de besparingen. Bekijk op de menukaart welke duurzame maatregel(en) u wilt toepassen. De ervaringsverhalen van de hofjes die maatregelen in de praktijk hebben toegepast vindt u hier ook terug. Zo hopen wij u te inspireren en activeren om ook aan de slag te gaan. 

Zowel het Ministerie van OCW, de RCE, Metropoolregio Amsterdam als de Provincie Noord-Holland zetten zich al geruime tijd in voor duurzaamheid en cultureel erfgoed. Naast financiële ondersteuning voor duurzaamheidsscans en maatregelen is uit een benchmark gebleken dat investeren in inzicht en kennisuitwisseling op regionaal niveau een belangrijke impuls kan gegeven aan het opschalen en versnellen van de verduurzaming van erfgoed.

Zodoende hebben het Ministerie van OCW, de RCE, Metropoolregio Amsterdam, Provincie Noord-Holland en De Groene Grachten de handen ineengeslagen voor de ontwikkeling van de Groene Menukaart hofjes, in samenwerking met het Landelijk Hofjesberaad en verschillende hofjes.